Linkovi

SAD – EU: Sporazum o slobodnoj trgovini da iline?


Vlade evropskih zemalja nisu jedinstvene. Washington i Brussels insistiraju na brzom usvajanju sporazuma. Fransuska traži obustavljanje pregovora.

Mukotrpni pregovori o zaključivanju sporazuma slobodnoj trgovini između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država jedna su od tema ministara trgovine evropskih zemalja, članica Unije, okupljenih u Bratislavi. Ti pregovori u više navrata izazvali su brojne proteste i nepovoljne slutnje građana više evropskih zemalja. Među njima su i brojni Francuzi.

Jedan od najprestižnijih francuskih prodavača sireva nudi kupcima gotovo sve vrste, pa i američki čedar iz savezne države Wisconsin. Taj sir kupci vole, kupuju ga... Aktuelno pitanje je zapravo kakve će biti budućnost francuskih sireva na američkom tržištu.

Emmanuel Monnoyeur, menadžer pariske prodavnice sireva ANDROUET, kaže:

"Bojimo se sporazuma sa Amerikom. Ako budu koristitli etikete francuskih sireva, to neće biti fer."

On, naravno, govori govori o sporazumu o slobodnoj trgovini Evropska unija-Sjedinjene države.

Tim sporazumom, tvrde zagovornici njegovog zaključivanja, bile bi ukinute mnoge barijere, bio bi pospješen ekonomski rast sa obje strane Atlantika, otvorena mnoga nova radna mjesta, stvorena u svijetu najveća slobodna trgovinska zona sa oko 850 miliona kupaca.

Pregovore prate, međutim, brojni i veliki protesti u više zemalja. Protivnici zaključivanja sporazuma i mnogi ekonomski analitičari tvrde da bi sporazum bio mnogo više u interesu velikih kompanija, a daleko manje u korist potrošača.

Jean-Francois Julliard, izvršni direktor francuskog GREENPEACE-a, ističe:

"Naša je ambicija da u Evropi zaštitimo naše okruženje, da zaštitimo našu hranu... što bi bilo ugroženo usvajanjem i provedbom sporazuma o slobodnoj trgovini."

Vlade evropskih zemalja nisu jedinstvene. Washington i Brussels insistiraju na brzom usvajanju sporazuma. Fransuska traži obustavljanje pregovora.

Manuel LaFont Rapnouil, član Evropskog vijeća za spoljne poslove, o tome kaže:

"Kontra-argument nekih evropskih vlada je... ne treba nam bilo kakav sporazum... želimo dobar sporazum. Ako ne budemo imali dobar sporazum, nećemo ga ni prihvatiti."

Evropski proizvođači plaše se da će izgubiti i prava na etiketiranje specializiranih proizvoda, poput italijanske šunke Parna, francuskih šampanjaca i više vrsta čuvenih francuskih sireva, sada štićenih originalnim, posebno dizajniraniranim etiketama.

Veronique Richez-Lerouge, predstavnica aoscijacije FROMAGES DE TERROIRS, upozorava:

"To je velika, opasna prijetnja našem siru. To je kao baciti u smeće 100 godina rada i nastojanja da se zaštite i naši sirevi i naljepnice pod kojima se prodaju. Riječ je o zaista starim sirevima."

Vrijeme da se u preostalom dijelu godine postigne sporazum brzo ističe. I protivnici i zagovornici zaključivanja sporazuma ističu da bi cijena i pozitivnog i negativnog ishoda bila vrlo visoka.

SAD – EU: Sporazum o slobodnoj trgovini da iline?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG