Linkovi

EU upozorila skupštinu RS da ne usvaja pooštreni zakon o javnom redu i miru


Lars-Gunnar Wigemark, Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU
Lars-Gunnar Wigemark, Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU

Povodom najava da bi izmjenjeni zakon mogao ograničiti slobode u entitetu RS, javnosti se saopštenjem obratila misija EU u BiH.

"Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini zabrinut je da bi nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko se usvoje, negativno uticao na ostvarivanje osnovnih sloboda u Republici Srpskoj (RS), posebice slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Shodno tome, apleujemo na vlasti Republike Srpske da ponovno uzumu u razmatranje nacrt izmjena i dopuna kako bi ih uskladili sa međunarodnim i EU standardima. Evropska unija je spremna da pruži pomoć u tom pogledu.

Upoznati smo da će Narodna skupština RS razmatrati nekoliko nacrta zakona na sjednici zakazanoj 16. aprila, uključujući nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS. Pozdravljamo naznačenu spremnost ministra Lukača kojom da poboljša nacrt izmjena i dopuna, te pozivamo Narodnu skupštinu RS da prihvati sve izmjene koje bi Zakon o javnom redu i miru približile međunarodnim i EU standardima, prije usvajanja nacrta u drugom čitanju.", navedeno je u saopštenju upućenom medijima.

XS
SM
MD
LG