Linkovi

Ukrajina: Neizvjesnost i dalje traje


Ukrajina je, smatraju analitičari, uz sve ostalo, i predmet općeg geopolitičkog rivaliteta Zapada, s jedne strane, i Rusije, s druge strane.

Evropska unija smatra da je izlaz iz Krize u kojoj se nalazi Ukrajina formiranje nove vlade i održavanje novih, slobodnih i poštenih, predsjedničkih izbora. Za sada. i do sada, u sjedištu Evropske unije ne govori se o eventualnim sankcijama kojima bi bio vršen dodatni pritisak na sadašnju ukrajinsku vladu i predsjednika Viktora Yanukovycha. Njegova novembarska odluka o potpisivanju kreditnog aranžmana sa Rusijom umjesto sporazuma o ekonomskoj razmjeni sa Evropskom unijom podstakla je proteste koji još uvijek traju.
Na liniji razdvajanja policije i demonstranata u Kijevu, mlada pijanistica Antoaneta Mishenko pokušava ublažiti svakodnevne tenzije.

"Muzika podstiče duh i moral prosvjednika. Nadam se takođe da policiji pomaže da i oni shvate nešto od onoga što se dešava" - kaže Mishenkova.

Unatoč tome, ipak je malo znakova razumijevanja između dvije strane. Opozicija traži od predsjednika Viktora Yanukovycha da podnese ostvaku. Taj pritisak pojačan je i stavovima Evropske unije. Ministri vanjskih poslova zemalja-članica su nakon jučerašnjeg sastanka u Brusselsu izdali saopštenje u kojem traže formiranje nove vlade i ustavne promjene kojima bi bio otvoren put za nove predsjedničke izbore.

Tim povodom komesarka Evropske unije za spoljne poslove Catherine Ashton je istakla:

"Blisko sarađujemo sa predstavnicima organizacija civilnog društva o mogućim rješenjima. Od velike je važnosti zaustaviti dalje nasilje, pravedno sankcionirati one koji su izazivali dosadašnja nasilja i omogućiti parlamentu rad na ustavnoj reformi koja je ključni dio pokušaja rješenja krize i održavanja slobodnih i fer izbora."

Evropska unija nudi Ukrajini povoljne mogućnosti trgovinske razmjene i za sada se sudržava od mogućih sankcija. Eventualne sankcije trebale bi biti usmjerene na sadašnje ukrajinsko vođstvo smatra Orysia Lutsevych, analitičarka londonskog instituta Chatam House:

"Mislim na ukrajinske oligarhe, bogatune, a ne na uobičajene sankcije. Govorim o postojećoj pravnoj osnovi za finansijsko sankcioniranje političkih moćnika. Znamo da mnogi visoki ukrajinski vladini zvaničnici u evropskim bankama imaju račune, a da je izvor njihovog bogatsva u najmanju ruku nejasan."

Predsjednik Yanukovych je u novembru odbacio sporazume koje je nudila Evropska unija, a potpisao veliki kreditni aranžman sa Moskvom. Svjetska pažnja sada je usmjerena na Rusiju, ali kao domaćina zimskih olimpijskih igara. Kada igre prođu mnogi prosvjednici u Ukrajini strahuju od još žešćih pokušaja slamanja prosvjeda uz pomoć Rusije.

Ian Bond, analitičar Centra za evropske reforme, ističe:

"Ima zaista zabrinjavajućih komentara koji stižu iz Moskve o tome da bi bilo bolje Ukrajinu federalizirati. To je, najblaže rečeno, neka vrsta zagovaranja podjele Ukrajine na zapad i istok."

Ukrajina je, smatraju analitičari, uz sve ostalo, i predmet općeg geopolitičkog rivaliteta Zapada, s jedne strane, i Rusije, s druge strane. Što se prosvjednika tiče, oni tvrde da sa barikada neće otići sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.
Ukrajina: Neizvjesnost i dalje traje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG