Linkovi

Donald Tusk: "Kina, Rusija i administracija Donalda Trumpa među najvećim vanjskim prijetnjama sa kojima se evropski blok suočava"


Predsjedatelj EU Donald Tusk je izjavio da su Kina, Rusija i nova američka administracija predsjednika Donalda Trumpa među najvećim vanjskim prijetnjama sa kojima se evropski blok suočava. On je tu izjavu dao u estonijskom glavnom gradu Tallinnu, gdje se sastao sa premijerima baltičkih zemalja prije samita EU u petak na Malti.

Po prvi put u našoj istoriji, u sve većem višepolarnom vanjskom svijetu, toliko mnogo ljudi postaje otvoreno anti-evropsko ili u najmanju ruku euroskeptično. Promjena u Washingtonu osobito stavlja EU u veoma tešku situaciju. Nova administracija, kako se čini, u pitanje dovodi posljednjih 70 godina američke vanjske politike, rekao je Donald Tusk.

Trump insistira na politici koja na prvo mjesto stavlja Sjedinjene države, i u pitanje je doveo to da li članice NATO saveza daju dovoljan doprinos savezu. Tusk je rekao da EU mora odbraniti svoje dostojanstvo u razgovorima sa Sjedinjenim državama, Rusijom, Kinom ili Turskom, i da ne smije popustiti pred populističkim argumentima i ksenofobičnim osjećanjima koja su u suprotnosti sa evropskom integracijom. U pismu koje je napisao prije samita, Tusk je rekao da mora biti jasno naglašeno da dezintegracija EU neće voditi ka ponovnoj uspostavi punog suvereniteta njenih država članica, već ka njihovoj ovisnosti od velikih supersila, Sjedinjenih država, Rusije i Kine. On je dodao da jedino zajednički, blok može biti u potpunosti neovisan. Tusk je završio pismo riječima da EU ne smije pospustiti pred onima koji žele oslabiti ili poništiti vezu između Sjedinjenih država i EU.

XS
SM
MD
LG