Linkovi

Evropa prosvjeduje protiv posjete turskih ministara pred referendum u Turskoj


Odnosi između Turske i Evrope su ove sedmice iznenada doživjeli značajan pad nakon što su se mnoge zemlje EU usprotivile posjeti turskih ministara koji su provodili kampanju pred referendum o ustavnim promjenama u Turskoj. Ankara nastoji zadobiti podršku miliona Turaka koji žive u Evropi kako bi se predsjedniku Recepu Tayipu Erdoganu dale dodatne ovlasti, što bi mu omogućilo da ostane na toj poziciji do 2029 godine.

Lider krajnje desnice u Holandiji Geert Wilders se ove sedmice uključio u sve veću debatu u Evropi, sa prosvjedom protiv posjete turskih ministara koji su provodili kampanju za referendum.

U Holandiji smo, nismo u Turskoj, i ovdje nema mjesta za turskog ministra da lobira za nekoga kao što je Erdogan, koji je čisti diktator, rekao je Wilders.

Holandski premijer je nakon toga dodao i svoje protivljenje.

To je referendum kojim se republika Turska odriče demokracije, rekao je on.

Njemačka i Austrija su se također usprotivile posjeti turskih ministara. Ankara za to okrivljuje, kako navodi, sve veći fašizam u Evropi, i taj razdor smatra nastojanjem Evrope da utječe na ishod referenduma 16 aprila.

Ako Bog da, 16 april će biti dan kojeg će moji građani na zapadu i širom svijeta također slaviti, rekao je Erdogan.

On je odgovor Njemačke usporedio sa akcijama Nacista. Berlin je to nazvao potezom koji nema opravdanja. Analitičar Kamran Matin je rekao da Turska nastoji iskoristiti razdor.

Sve je zapravo poteklo od zabrinutosti njemačke vlade za njemačko-kurdske odnose unutar Njemačke, jer je veliki broj turskih građana koji tamo žive kurdskog porijekla. Ali smatram da su turska vlada, i osobito Reep Tayip Erdogan, veoma brzo to iskoristili i preusmjerili ka svojoj kampanji izmjene strukture svoje države, kaže Matin.

Evropa je jasno izrazila svoje zabrinutosti zbog puta kojim se kreće turska vlada. Više od 40 hiljada ljudi je uhapšeno nakon neuspjelog državnog udara prošlog jula, uključujući i prošlomjesečno hapšenje jednog njemačkog novinara u Turskoj. EU strahuje da bi davanje dodatih ovlasti turskom predsjendiku dodatno potkopalo demokraciju. Ali Evropa, osobito Njemačka, mora Tursku imati kao saveznika, smatra Matin.

Sporazum o izbjeglicama kojeg Turska ima sa EU, osobito kada je u pitanju Njemačka, ključni je elemenat utjecaja kojeg imaju nad Njemačkom. I protok izbjeglica bi imao neposredan efekat na domaću politiku u NJemačkoj. Turska je toliko geopolitički važna država i igrač ne samo za evropske zemlje, već čitav zapadni blok, osobito kada je u pitanju izrastanje Rusije, kaže Kamran Matin.

Berlin je izrazio nadu da će se diplomatski odnosi poboljšati nakon referenduma.

XS
SM
MD
LG