Linkovi

EU traži pojašnjenja o Trumpovim većim tarifama na uvoz čelika i aluminijuma


Predsjednik SAD, Donald Trump, nakon potpisivanja ukaza o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u Bieloj kući, 8. mart 2018.
Predsjednik SAD, Donald Trump, nakon potpisivanja ukaza o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u Bieloj kući, 8. mart 2018.

Evropska unija kaže da nije jasno da li će taj blok biti izuzet iz režima tarifa na uvoz aluminijuma i čelika u SAD koje je uveo američki predsjednik Donald Trump.

Komesarka za trgovinu EU, Cecilia Malmstrom, rekla je u petak u Briselu: "Nadamo se da možemo da dobijemo potvrdu da je EU izuzeta iz ovoga".

Trump je potpisao uredbu u četvrtak kojom uvodi tarife od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminijuma, s time što nove tarife stupaju na snagu za dvije nedjelje.

Kanada i Meksiko dobili su posebno izuzeće od tarifa na nedefinisani period, dok traju pregovori o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Malmstrom je rekla da Evropska se unija "ne spremna za borbu", ali da je spremna da uvede recipročne tarife na američke proizvode, koje bi po njenim riječima mogle da obuhvate puter od kikirikija i sok od pomorandže.

"Dijalog je uvijek primarna opcija za Evropsku uniju", rekla je Malmstrom. Ona je rekla da EU "računa na to da će biti izuzeta" od tarifa.

"Gubitak izvoza u SAD, kombinovan sa očekivanim masovnim uvozonim talasom u EU mogao bi da košta desetine hiljada radnih mjesta u industriji čelika u EU i povezanim sektorima", rekao je Axel Eggert, generalni direktor EUROFER-a, evropske asocijacije za čelik. "Ironično, procjene takođe pokazuju da bi SAD isto mogla da pretrpi gubitak poslova, kao rezultat mjera.''

Tramp je uveo tarife uprkos apelima iz prijateljskih i savezničkih zemalja koje su upozorile da bi nove mjere mogle da izazovu trgovinski rat.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG