Linkovi

EU: Srbija i Kosovo postigli dogovor o ličnim dokumentima


Josep Borrell, visoki predstavnik za spoljnu politiku
Josep Borrell, visoki predstavnik za spoljnu politiku

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell saopštio je da je postignut dogovor o ličnim dokumentima u dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

"Imamo dogovor", objavio je Borrell na Twitteru, navodeći da je Srbija pristala da ukine ulazno-izlazne papire za vlasnike kosovskih ličnih dokumenata, a da je Kosovo pristalo da ne uvodi takva dokumenta za vlasnike srpskih ličnih karti.


"Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će da slobodno putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije premijera Kurtija o tome", dodao je Borrell. "Ovo je evropsko rješenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom liderstvu."

Borrell je zatim, u video snimku koji je objavio na Twitteru izrazio zadovoljstvo zbog postizanja dogovora, ponavljajući da je u pitanju evropsko rješenje, koje je u interesu svih građana Kosova i Srbije. Također se zahvalio predsjednicima Srbije i Kosova na liderstvu, i podvukao, kako je rekao, "izvrsnu praktičnu saradnju između SAD i EU".

Srbija je proteklih deset godina izdavala ulazno-izlazni dokument za građane sa kosovskim ličnim kartama, na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine. Kosovska vlada je donijela odluku da od 1. avgusta započne sa uvođenjem iste procedure za državljane Srbije, ali odluka nije stupila na snagu na sjeveru Kosova jer su podignute barikade, i odložena je na mjesec dana. Nastale tenzije dovele su do pojačanog angažovanja predstavnika EU i Sjedinjenih Država.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak protekle nedjelje su boravili u Prištini i Beogradu u pokušaju da ubijede dvije strane da postignu dogovor o registarskim tablicama i dokumentima, i također spuste tenzije u regionu.

U svojoj objavi na Twitteru, Lajčak je izrazio zahvalnost specijalnom Escobaru i američkoj diplomatiji zbog snažnog angažovanja u podršci dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Ranije u subotu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija očekuje garancije EU za prijedlog kompromisnog rješenja a to je prihvatanje kosovskih dokumenata uz napomenu da se time niti priznaje jednostrana nezavisnost Kosova, niti se prejudicira konačni status. On je također naglasio da odluka ne znači odustanje Srbije od Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Kosovski premijer Albin Kurti napisao je na društvenim mrežama: "Građani Republike Kosovo, sa ličnim dokumentima, koje je izdala naša država, moći će da prelaze granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, tereta ili odlaganja. Isto važi u suprotnom smjeru za one koji ulaze u Kosovu sa ličnim dokumentima koje su objavile srpske vlasti".

Kurti je podvukao da je "reciprocitet – duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu”, i da rješenja za normalizaciju odnosa moraju da budu zasnovana na reciprocitetu, "kako to dobrosusjedski odnosi podrazumijevaju".

Srbija i Kosovo još nisu postigli dogovor o registarskim tablicama. Predsjednik Srbije je ranije u subotu rekao da kada je riječ o registarskim tablicama ne vidi šansu za skori dogovor sa Kosovom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG