Linkovi

EU komesari u Sofiji sa prijedlogom za deblokadu eurointegracija Sjeverne Makedonije


Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi i portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santosh Silva u Sofiji 21. maja 2021.
Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi i portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santosh Silva u Sofiji 21. maja 2021.

Za Bugarsku je, kako se nezvanično saznaje, neprihvatljiv prijedlog koji su u petak 21. maja u Sofiji donijeli evropski komesar za proširenje Evropske unije(EU), Oliver Varhelyi i portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santosh Silva. 

Diplomatski dvojac Varhelyi-Silva u Sofiji i Skoplju danas prezentiraju prijedlog kojim bi trebalo da se deblokira eurointegracija Sjeverne Makedonije, koju je Bugarska nedavno stopirala sa tvrdnjom da susjedna zemlja ne ispunjava obaveze međunarodnog dogovora, najviše povezanih sa istorijom.

Evropski političari u Sofiji su se sreli sa šefom države Rumenom Radevim, kao i sa službenim premijerom i ministrom spoljnih poslova.

U međuvremenu, bugarska agencija BGNES, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da su prijedlozi portugalskog predsjedništva EU o prihvatanju pregovaračkog okvira sa Sjevernom Makedonijom, apsolutno neprihvatljivi za Bugarsku jer oni vraćaju proces jednu godinu unazad.

Prijedlozi su u suprotnosti sa bugarskom pozicijom preslikanom u rješenjima svih bugarskih vlasti i podržanom jednoglasno od svih političkih partija u zemlji.

Prijedlozi, piše BGNES, u praksi znače sklanjanje svakakve garancije o ispunjenju mogućih dogovorenih stvari, koje su osnovni problem u odnosima sa susjednom zemljom.

Poslije boravka u Sofiji, Varhelli i Silva popodne dolaze u Skoplje, gdje se sastaju sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i sa premijerom Zoranom Zaevim.

XS
SM
MD
LG