Linkovi

EU diskutuje o sankcijama Rusiji zbog nove presude Navalnom


Ruski opozicioni lider Navalni prisustvovao je ročištu u Moskvi, 20 februar 2021.
Ruski opozicioni lider Navalni prisustvovao je ročištu u Moskvi, 20 februar 2021.

Ministri vanjskih poslova EU će se sastati u Briselu 22. februara i očekuje se da će usvojiti nove restriktivne mjere prema Rusiji nakon što je nova presuda tokom vikenda izrečena opozicionom političaru Alekseju Navalnom.

Neimenovane diplomate navele su da će dogovor o sankcijama navjerovatnije biti postignut, zbog čega će se u narednim sedmicama raditi na pravnom okviru i cilju restriktivnih mjera.

Šef austrijske diplomatije Alexander Schallenberg rekao je za njemački dnevnik Welt da vjeruje da će jasna većina podržati sankcije. Obično je za ovakve mjere potrebna jednoglasna odluka.

Prema navodima medija, nove mjere mogu obuhvatati zamrzavanje sredstava ili zabrane putovanja.

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov upozorio je da će Moskva biti spremna na odgovor ukoliko blok donese odluku o novim sankcijama.

Okružni sud u Južnom Medvedkovu u Moskvi tokom vikenda proglasio je Navalnog krivim za klevetanje veterana iz Drugog svjetskog rata Ignata Artemenka, zbog čega će morati platiti novčanu kaznu od 11.481 dolara.

Navalni je bio optužen za klevetanje Artemenka u vezi sa učestvovanjem u snimanju videosnimka podrške dopunama Ustava Ruske Federacije.

Ruski bloger, koji negira krivicu, ima pravo žalbe na presudu u roku od deset dana.

Navalni se nalazi u zatvoru u kojem služi kaznu zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu. Sud je odbacio njegovu žalbu na raniju presudu.

XS
SM
MD
LG