Linkovi

Evropski i američki zakonodavci zahtijevaju od vlada oštriji stav prema Srbiji


Američki vojnici iz mirovne misije na Kosovu KFOR čuvaju zgradu opštine u gradu Leposaviću, na sjeveru Kosova, 29. maja 2023. godine.
Američki vojnici iz mirovne misije na Kosovu KFOR čuvaju zgradu opštine u gradu Leposaviću, na sjeveru Kosova, 29. maja 2023. godine.

Desetine političara iz Evrope i Sjedinjenih Država uputilo je pismo visokim zvaničnicima Evropske unije i Vašingtona tražeći da se promijeni pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju.

Britanska parlamentarka Alicia Kearns objavila je pismo koje je upućeno američkom državnom sekretaru Anthoniju Blinkenu, šefu diplomatije EU Josepu Borrellu i britanskom ministru vanjskih poslova Jamesu Cleverlyju.

Ona je rekla da je ovo pismo potpisalo deset predsjednika odbora za vanjske poslove i 56 poslanika.

Osvrćući se na nedavne tenzije na sjeveru Kosova, u pismu se poziva na "ravnotežu i proporcionalnost u interakciji sa Kosovom i Srbijom".

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle krajem maja, nakon što su novi predsjednici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, pod pratnjom kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Lokalno srpsko stanovništvo se tome usprotivilo i organizovali su proteste koji su kulminirali nasiljem 29. maja u Zvečanu, u kojima je povređeno više desetina demonstranata i vojnika mirovne misije NATO-a na Kosovu KFOR.

U pismu je ocijenjeno da se Kosovo suočilo sa velikim posljedicama "nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u svoje kancelarije na sjeveru Kosova".

"Kosovo bi ubuduće trebalo da koordinira sa KFOR-om kako bi spriječilo eskalacije. Međutim, nedostatak pritiska na Srbiju nakon samovoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspjeh pozivanja na odgovornost onih koji su izvršili napade na KFOR ukazuje na nedostatak jednakosti u rješavanju tenzija", navodi se u pismu.

"Sadašnji pristup ne funkcioniše. Tražimo od međunarodne zajednice da uči iz naše prošlosti i osigura da ne usvajamo politike za Balkan koje su pristrasne prema Beogradu", navodi se u pismu.

Dodaje se da se uzme u obzir mogućnost "usvajanja politike preventivne diplomatije da se izbjegne dalja eskalacija bezbjednosne i političke situacije na sjeveru Kosova".

"Uz ravnotežu i proporcionalnost u svakoj izjavi i svakoj kazni ili sankcijama koje se preduzmu, te da oni koji poštuju vladavinu prava i demokratiju ne budu kažnjeni", objavljeno je u pismu.

Zbog neispunjavanja osnovnih zahteva međunarodne zajednice za smanjenje tenzija na sjeveru, EU je uvela kaznene mjere protiv Kosova.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG