Linkovi

EU-SAD potvrđuju zajedničku posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu


Samit EU-SAD u Washingtonu, 20. oktobar 2023.
Samit EU-SAD u Washingtonu, 20. oktobar 2023.

U zajedničkoj deklaraciji na kraju samita EU-SAD održanog u Washingtonu 20. oktobra potvrđuje se zajednička posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i podrška evropskoj perspektivi regiona.

"Svi partneri treba da nastave sa reformama koje su potrebne za napredak na njihovom evropskom putu", navodi se u završnom dokumentu na kraju susreta lidera EU i predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Poseban paragraf u zajedničkoj deklaraciji se odnosi na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

"Podvlačimo potrebu da Kosovo i Srbija hitno deeskaliraju tenzije i da brzo i bezuslovno sprovedu sporazum na putu normalizacije svojih odnosa i povratka dijalogu uz podršku EU", poručuje se putem deklaracije.

Američki predsjednik Joe Biden dočekao je evropske lidere Charlesa Michela i Ursulu von der Leyen. Razgovarali su o ratovima između Izraela i Hamasa, kao i Ukrajine i Rusije.

Biden je istakao da EU i Sjedinjene Države zajedno podržavaju Izrael i Ukrajinu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dan ranije rekla da je stvaran rizik šireg regionalnog sukoba zbog rata između Izraela i Hamasa.

"Vidjeli smo kako su arapske ulice pune bijesa širom regiona. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je stvaran."

Ona je Iran opisala kao "pokrovitelja Hamasa" i rekla da “oni žele samo da potpiruje vatru haosa", dok Rusija, "ratna mušterija Irana", pažljivo posmatra, rekla je, dodajući da su "Rusija i Hamas slični".

Ovo je drugi samit Sjedinjenih Država i Evropske unije otkako je Joe Biden prezeo predsjedničku poziciju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG