Linkovi

EU usaglasila vojnu pomoć za Ukrajinu, razmatraju se i nove sankcije Rusiji


ARHIVA - Zastava Ukrajine sa zastavama drugih evropskih zemalja ispred Evrpskog parlamenta, 5. jula 2022. u Strazburu, istočna Francuska.
ARHIVA - Zastava Ukrajine sa zastavama drugih evropskih zemalja ispred Evrpskog parlamenta, 5. jula 2022. u Strazburu, istočna Francuska.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se u ponedeljak da izdvoje još dvije milijarde dolara za fond koji se koristi za isplatu vojne pomoći Ukrajini, nakon što je uglavnom ispražnjen tokom gotovo 10-mjesečnog rata.

Evropski savjet saopštio je da je moguće da će kasnije biti izdvojeno još više sredstava.

"Današnja odluka osiguraće da imamo sredstva da nastavimo da isporučujemo konkretnu vojnu podršku oružanim snagama naših partnera", rekao je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj.

Ministri spoljnih poslova će takođe pokušati da usaglase nove sankcije Rusiji i Iranu. Međutim, i dalje nije jasno da li će Mađarska blokirati te odluke i pribjeći, kako diplomate navode, "diplomatiji ucjene" zbog spora oko blokiranih EU sredstava za Budimpeštu.

EU je već uvela osam rundi sankcija protiv ruskih pojedinaca i industrije kao odgovor na rusku invaziju koja je počela u februaru. Deveti krug bi uključivao vladine zvaničnike, kao i rusku odbrambenu i bankarsku industriju.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u nedelju, jednom u nizu razgovora koje je Zelenski vodio sa svjetskim liderima uoči pregovora o EU i drugih ključnih sastanaka ove nedelje.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je Biden "ponovo potvrdio posvećenost SAD da nastavi da pruža Ukrajini bezbjednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, pozivajući Rusiju na odgovornost zbog njenih ratnih zločina i zvjerstava, uz nametanje Rusiji troškova za njenu agresiju".

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je poslije svog razgovora sa Zelenskim da Ukrajina može da računa na podršku njegove zemlje "onoliko dugo koliko je potrebno da u potpunosti povrati svoj suverenitet i teritorijalni integritet".

Makron je istakao konferenciju čiji je domaćin Francuska u utorak kako bi se organizovala pomoć Ukrajini "preko zime", kao i još jednukonferencija koja posvećena obnovi Ukrajine.

Zelenski je rekao da je u nedelju razgovarao i sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom o izgledima za proširenje Crnomorske inicijative za žito u okviru koje je Ukrajina mogla da izvozi svoje žito iz tri luke.

Elektromreža

Zelenski je rekao u svom noćnom obraćanju u nedelju da su ekipe uspjele da djelimično obnove snabdijevanje strujom u gradu Odesi na jugu zemlje, gdje su ruski udari u subotu pogodili dvije elektrane i isključili struju za oko 1,5 miliona ljudi.

Ukrajinski lider je rekao da su radovi na restauraciji u toku u drugim oblastima regiona, ali da je Odesa najteže pogođena.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija Reuters, AP i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG