Linkovi

Borell: Opsada Capitola razotkrila opasnosti degradacije demokratskih vrijednosti


European Union foreign policy chief Josep Borell speaks during a news conference in Brussels, Belgium, December 2, 2020. REUTERS/Johanna Geron/Pool
European Union foreign policy chief Josep Borell speaks during a news conference in Brussels, Belgium, December 2, 2020. REUTERS/Johanna Geron/Pool

Josep Borell, najviši zvaničnik Evropske unije, objavio je da je opsada kompleksa Capitol Hilla razotkrila opasnosti degradacije demokratskih vrijednosti, kao i širenja dezinformacija putem društvenih mreža.

Ono što se dogodilo u srijedu vrhunac je vrlo zabrinjavajućeg razvoja događaja na globalnom nivou tokom posljednjih nekoliko godina. Potrebno je da shvatimo da ukoliko se odlučimo da prihvatamo neuspjeh za neuspjehom, čak i ako se čini da su oni minimalni, demokratija, njene vrijednosti i institucije mogu nepovratno propasti“, objavio je u blogu visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell.

Prema njegovim riječima, događaji u Washingtonu ukazuju da dezinformacije predstavljaju značajnu prijetnju demokratijama.

Ukoliko građani vjeruju da su izbori pokradeni, jer to tvrdi njihov lider, ponašaće se u skladu sa tim”, podvukao je Borell.

Borell se založio za bolju regulaciju društvenih mreža, rekavši da time ne bi trebalo da se bave isključivo kompanije koje su njihovi vlasnici.

Inače, kompanija Twitter trajno je suspendovala nalog američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog, kako je obrazloženo, rizika od daljeg podsticanja na nasilje". Trumpa je na Twitteru pratilo oko 89 miliona ljudi.

Podsjetimo, hiljade pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa okupile su se u srijedu u Washingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je dio Trumpovih pristalica upao u kompleks Capitol Hilla, u trenutku kada je Kongres zasjedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsjedničkim izborima pobijedio demokratski kandidat Joe Biden.

Ukupno pet osoba izgubilo je život tokom nereda, posljednja potvrđena žrtva je jedan policajac. Najavljena je i federalna istraga njegove smrti.

Američke vlasti vode istragu povodom nereda i nasilja koje se dogodilo u srijedu. Do sada je u okviru nje privedeno i optuženo više desetina građana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG