Linkovi

EU predlaže ublažavanje restrikcija za strane putnike


Putnici pokazuju dokumenta na pasoškoj kontroli na međunarodnom aerodromu u Parizu, 1. februara 2021.
Putnici pokazuju dokumenta na pasoškoj kontroli na međunarodnom aerodromu u Parizu, 1. februara 2021.

Članice Evropske unije dogovorile su se u utorak da dodatno olakšaju ulazak u 27 zemalja bloka turistima koji su vakcinisani ili su se oporavili od Covida.

Savjet Evrope je preporučio da zemlje EU u martu ukinu sve zahtjeve za testiranje i karantin ljudima koji su primili vakcine dozvoljene u Uniji, ili one koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Pojedinci koji su dobili posljednju dozu osnovne vakcine najmanje 14, a najviše 270 dana prije dolaska u Evropu, ili oni koji su dobili "booster" dozu, moći će da putuju u zemlje EU, a isto važi za one koji su se oporavili od Covida u prethodnih 180 dana.

Evropska komisija je pozdravila ove neobavezujuće smjernice, prema kojima nikakvo testiranje ili dodatni zahtjevi ne treba da važe za djecu mlađu od šest godina koja putuju u pratnji odraslih.

"Promjene će dalje olakšati putnicima van Unije ulazak u EU, i uzimaju u obzir evoluciju pandemije, porast vakcinacije širom svijeta i podjelu 'booster' doza", saopštila je EK.

Od putnika koji su primili vakcine koje odobrava WHO ali nisu dozvoljene u Evropskoj uniji i dalje bi moglo da se traži da pokažu negativan PCR test ili da provedu neko vrijeme u karantinu, rekao je Evropski savjet.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG