Linkovi

EU predlaže ograničenje cijena ruskog gasa


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Briselu. (Foto: REUTERS/Johanna Geron)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Briselu. (Foto: REUTERS/Johanna Geron)

Evropska komisija će predložiti ograničenje cijene ruskog gasa, uz ostale mjere kao što je obavezno smanjenje potrošnje struje, saopštila je u srijedu predsjednica komisije Ursula von der Leyen.

Cijene električne energije i goriva naglo su porasle, nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa Evropi zbog, kako je saopšteno u Moskvi, tehničkih problema i zapadnih sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

"Predložićemo ograničenje cijena ruskog gasa...Moramo smanjiti profit Rusije koji Putin koristi da finansira okrutni rat u Ukrajini", rekla je von der Leyen novinarima.

Ruski predsjednik rekao je u srijedu da će Rusija prestati da isporučuje gas i naftu ako se cijene ograniče.

Pojedine članice EU ne žele ograničavanje cijena ruskog gasa ako će to ugroziti već smanjenje zalihe koje Moskva isporučuje.

Iz Evropske komisije je saopšteno da nova mjera i dalje omogućava kupovinu ruskog gasa ako cijena ne premašuje dogovoreni limit.

"Postoje značajni poremećaji i bez ograničenja cijena", navodi se u saopštenju komisije u kojem se objašnjavaju planovi von der Leyen, i istovremeno priznaje da bi Rusija zbog ograničenja mogla dodatno da smanji isporuke.

Također se predlaže da cijena bude iznad troškova proizvodnje - mada ispod trenutne tržišne cijene - da bi se Rusija ohrabrila da nastavlja da prodaje gas Evropi.

Von der Lajen je također iznijela planove EU za smanjenje velikih cijena gasa i električne energije, zbog kojih su znatno povećani računi za domaćinstva i pogođena evropska energetska industrija.

Dodala je i da bi se od naftnih i kompanija za gas, koje su ostvarile velike profite, zahtijevalo da daju "doprinose iz solidarnosti", ali nije iznijela više detalja.

Među drugim merama Brisela je i zahtjev članicama da smanje potrošnju struje tokom udarnih sati, i da se pomogne likvidnosti energetskih kompanija. Prijedlozi će biti razmotreni na vanrednom ministarskom sastanku u petak.

XS
SM
MD
LG