Linkovi

Kako se utvrđuju pravila za ljetnja putovanja u EU?


Turisti iz Njemačke stižu na Palma de Mallorcu, Španija, 21. mart 2021.
Turisti iz Njemačke stižu na Palma de Mallorcu, Španija, 21. mart 2021.

S ljetom na pragu, Europska unija (EU) pokušava predstaviti unificirana pravila kako za građane EU koji putuju unutar bloka, tako i za državljane trećih zemalja koji žele posjetiti prijatelje i rodbinu, ili samo posjetiti Alpe ili Mediteran u sezoni praznika.

RSE se osvrće se na to kako Brisel radi na uvođenju certifikata o vakcinama, te kada će i kako biti ponovno dobrodošli građani koji nisu državljani zemalja iz EU.

Gdje smo sada?

Kada je riječ o pasošu vakcinacije EU, nazvanom "digitalni zeleni certifikat", stvari se odvijaju, pomalo sporo. Predložen ranije ovog proljeća od strane Europske komisije, Europski parlament i Vijeće, koji predstavljaju svih 27 država članica EU, dogovorili su se o svojim pregovaračkim mandatima.

Sada je vrijeme da tri institucije započnu takozvane "trijaloge" gdje se konačni zakonodavni tekst mora ispeglati. Prvi od tih trijaloga održan je 3. maja, a sljedeći će biti narednih dana i sedmica.

Ideja da se EU otvori (izuzev Irske, ali sa ne-članicama Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom i Švicarskom) za državljane trećih zemalja, svježija je, s prijedlogom za ublažavanje ograničenja koji je prvobitno predstavljen 3. maja.

Ambasadori država članica kritiovani su jer ga pogledaju prvi put kasnije ove sedmice. Europska komisija predlaže da se dopusti ulazak ljudima koji su primili posljednju preporučenu dozu bilo koje od četiri vakcine koje je odobrila EU - AstraZeneca, BioNTech / Pfizer, Johnson & Johnson & Moderna - najmanje 14 dana prije dolaska.

Također se predlaže relaksiranje metodologije EU-a za izračunavanje koje su zemlje "sigurne". U tom smislu se razmišlja o promeni kriterijuma za dopuštanje ulaska u države članice, te podizanja prihvatljivog broja registrovanih slučajeva COVID-19 sa trenutnih 25 na 100.000 ljudi na 100 na 100.000.

Trenutni prosjek bloka je 420 oboljelih na 100.000 ljudi.

Koje su glavne prepreke?

Paris, mart 2021.
Paris, mart 2021.

Za certifikate o vakcinacijama, ideju o stvaranju zajedničkog pravilnika širom Unije koji osigurava slobodu putovanja unutar šengenske zone dijele sve institucije. Ali, još uvijek postoje velika neriješena pitanja.

Parlament, na primjer, želi besplatne COVID testove za one koji se ili ne žele vakcinisati - nešto za šta države članice, kojima nedostaje novca zbog pandemije, nisu previše zainteresirane. No, kao najveća prepreka moglo bi biti mogućnost insistiranja poslanika u Europskom parlamentu na tome da bi certifikat značio da države članice više ne mogu nametnuti dodatna ograničenja poput dodatnih testiranja ili potencijalnog karantina.

Inače, kažu mnogi poslanici, certifikat bi bio sveden na "komad papira", a mjere u EU bi i dalje ostale. Ali vlade mnogih država članica EU, plašeći se novih sojeva COVID-a, smatraju da bi na njima trebalo biti da odluče hoće li koristiti certifikat za ukidanje ograničenja.

Sve se svodi na zdravlje, koje je isključiva nadležnost pojedinih država članica, nasuprot slobodi kretanja, što spada u nadležnost Unije.

Za otvaranje vanjskih granica EU, mnogo ovisi o tome koliko turista države članice žele - i odakle. Neki bi mogli inzistirati na recipročnim mjerama, naročito kada je riječ o Kini, Sjedinjenim Državama i Britaniji, a mogli bi postojati i dodatni kriteriji poput testiranja i stope pozitivnosti.

Zemlje članice bi također mogle, kao i u slučaju certifikata o vakcinacijama, zadržati pravo da nametnu karantin ili dodatno testiranje.

Evropska komisija također je dodala opciju nukleusa - hitni prekid koji omogućava državi članici da hitno obustavi sva putovanja građana koji nisu državljani EU iz zemlje u kojoj se epidemiološka situacija brzo pogoršala ili ako se otkrije varijanta koja zabrinjava.

Koji je rok?

Ideja je da oba prijedloga budu u potpunosti operativna do kraja juna. Tehnički rad na certifikatima je već u toku. Bez obzira postoji li zakonodavni zastoj između Parlamenta i Vijeća ili ne, sistem bi trebao biti tehnički spreman do 1. juna, a predviđa se da će svih 27 država članica EU to prihvatiti do kraja tog mjeseca.

Certifikati koji se mogu koristiti i u pametnom telefonu i u papirnatoj verziji, uključivat će tri načina da dokažete da možete slobodno putovati unutar Šengena - vakcinacija, negativni test ili dokaz oporavka od korona virusa - plus osnovne stvari, poput imena, datuma rođenja, zemlju izdavanja i vrstu vakcine, ukoliko ste vakcinisani.

Ideja je da se informacije iz procesa vakcinacije u trećim zemljama mogu učitati u sistem EU, što prema zvaničnicima EU nije tehnički teško, iako pitanja koja se tiču privatnosti mogu to zakomplikovati.

Šta je sa Sputnikom i Sinopharmom?

Sinopharm vakcine
Sinopharm vakcine

Za Europski parlament samo one vakcine kojima je Europska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svijetlo, trebala bi da budu dopuštena u toj shemi, ali države članice su insistirale na tome da se zemljama EU ostave otvorena vrata da dozvole i vakcine iz drugih zemalja u pokušaju da umire Mađarsku, koja koristi i ruske i kineske vakcine.

U ovom konkretnom slučaju, Europski parlament možda će morati da se preokrene, jer Vijeće ima malo slobodnog prostora i vjerojatno će insistirati da je ovo crvena linija kako bi certifikat prošao prije ljetnih praznika.

U preporuci Komisije da se otvori za državljane trećih zemalja, međutim, nema takve velikodušnosti. Ili odobrenje EMA-e ili vakcinacija koja je urađena u skladu sa propisom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Sinopharm još uvijek čeka status konačne ocjene, dok je Sputnik još uvijek u fazi provjere.

Države članice u Vijeću mogu, naravno, pokušati to izmijeniti. Ali s kvalifikovanom većinom koja je potrebna za usvajanje teksta, Budimpešta bi se mogla boriti da nametne svoju volju.

Nada za državljane trećih zemalja koji su vakcinisani onim dozama koje ne dolaze sa Zapada je ili da će EMA ili WHO ubrzati postupak odobravanja prije ljeta, ili da će se epidemiološka situacija u njihovim zemljama poboljšati i ostati na pozitivnoj putanji. Tada naravno postoji i mogućnost da se pojedine države članice naprave posebne dogovore, kao što je nedavno učinila Grčka, dozvoljavajući ulazak nekim ruskim turistima.

A šta je s djecom?

Djeca u EU još nisu vakcinisana, tako da zbog certifikata o vakcinama roditelji jednostavno moraju pribjeći negativnom PCR testu za mališane, ako idu s njima ovog ljeta na europska putovanja. Isto vrijedi i za nevakcinisane maloljetnike koji nisu iz EU, uz dodatno upozorenje da će države članice nakon dolaska vjerovatno zahtijevati i dodatno testiranje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG