Linkovi

EU uvela restrikcije za putnike iz SAD, Crne Gore, Kosova...


ARHIVA - Turisti u Velikoj palati u Parizu 9. juna 2021.
ARHIVA - Turisti u Velikoj palati u Parizu 9. juna 2021.

Vlade članica Evropske unije saglasile su se u ponedeljak da skinu Sjedinjene Države i još pet država, među kojima je Crna Gora, sa liste bezbednih zemalja za putovanja zbog rasta broja zaraženih od koronavirusa.

Odluka da se SAD skinu sa liste bezbjednih zemalja za putovanja označava promjenu politike iz juna, kada je Unija preporučila ukidanje restrikcija za američke putnike pred početak ljetnje turističke sezone.

Sa spiska su skinuti i Kosovo, Severna Makedonija, Izrael i Liban.

EU nema jedinstvenu politiku o turizmu za vrijeme zaraze virusom COVID-19, a nacionalne vlade imaju ovlaštenja da same odluče da li će im granice ostaviti otvorene za američke turiste. Moguće restrikcije mogle bi da uključe karantin, dodatno testiranje po dolasku, pa čak i potpunu zabranu turističkih putovanja iz SAD.

SAD tek treba da otvore svoje granice za turiste iz Evropske unije, uprkos apelima Evropljana na Bidenovu administraciju da ukine svoju zabranu.

Evropski savjet mijenja svoj spisak zemalja na osnovu kriterijuma koji se odnose na nivo zaraženih koronavirusom. Lista se razmatra na svake dvije nedjelje, a traženi standard je da zemlja nema više od 75 novih slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.

Prošle nedjelje, broj novih slučajeva u SAD u prosjeku je bio veći od 152.000, čime se stanje vratilo na ono s kraja januara, a broj hospitalizovanih pacijenata sa virusom COVID-19 iznosio je oko 85.000, što je najviše od početka februara. Broj umrlih od koronavirusa u SAD je već nekoliko dana veći od 1.200 dnevno, sedam puta veći od brojeva početkom jula.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG