Linkovi

EU planira kupovinu i do 1,8 milijardi doza vakcina kompanija Pfizer i BioNTech


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen​

Evropska unija (EU) je "zacementirala" podršku kompanijama Pfizer i BioNTech i njihovoj novoj tehnologiji proizvodnje vakcina protiv Covida-19 tako što je dogovorila veliko proširenje ugovora sa tim kompanijama i, potencijalno, kupovinu čak 1,8 milijardi doza te vakcine do 2023. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen​ napisala je na Twitteru da je njena kancelarija "upravo odobrila ugovor za garantovanih 900 miliona doza", dok je ista količina doza opcija za budućnost.

Novi ugovor, koji su jednoglasno podržale članice EU, ne odnosi se samo na proizvodnju vakcina već obezbjeđuje i da sve ključne komponente vakcine potiču iz same Unije.

Evropska komisija trenutno ima ugovore za 2,6 milijardi doza sa šest kompanija. "Drugi ugovori i druge tehnologije vakcina će uslijediti", rekla je von der Leyen.

Pfizer i BioNTech prvobitno su sklopili dogovor sa EU da isporuče 600 miliona doza vakcine.

Saopštenje predsjednice Evropske komisije također pokazuje povjerenje koje je EU pokazala prema tehnologiji koja se koristi za vakcine Pfizer i BioNTech, koja je drugačija od one koju su razvili Oxford i kompanija AstraZeneca.

Aktivni sastojak u vakcini Pfizera i BioNTecha je informaciona RNK, koja sadrži "uputstva" za ljudske ćelije kako da prepoznaju koronavirus i odgovore na njega.

Evropska unija proširila je svoj ugovor sa Pfizerom u trenutku dok traži načine da odgovori na izazove neophodnih dodatnih doza vakcine, moguće nove sojeve virusa i inicijativu da se vakcinišu djeca i tinejdžeri.

Američki Pfizer i njemački BioNTech već su saopštili da će EU dostaviti dodatnih 50 miliona doza vakcine u drugom kvartalu godine, kako bi nadoknadili nestabilne isporuke AstraZenece.

Nasuprot često kritikovanoj britansko-švedskoj AstraZeneci, von der Leyen je izjavila da su Pfizer i BioNTech njen pouzdani partner koji je dostavljao isporuke u skladu sa dogovorima.

Prije dvije nedjelje, EU je podigla tužbu protiv AstraZenece zato što nije ispoštovala odredbe ugovora sa EU.

XS
SM
MD
LG