Linkovi

Predsjednica Evropske komisije: Zemlje članice da razviju odbrambene sposobnosti bez SAD


Predsjednica Evropske komisije Ursule von der Leyen govori o stanju Unije pred Evropskim parlamentom u Strazburu, Francuska, 15. septembra 2021.
Predsjednica Evropske komisije Ursule von der Leyen govori o stanju Unije pred Evropskim parlamentom u Strazburu, Francuska, 15. septembra 2021.

Predsjednica Evropske komisije pozvala je zemlje članice da razviju svoje odbrambene sposobnosti bez američke podrške, što je apel koji je uslijedio nakon što su talibani nedavno zauzeli Afganistan.

Primjedbe predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen​ uslijedile su mesec dana nakon brzog kolapsa afganistanske vojske i neuredne evakuacije hiljada ljudi koji su pobjegli iz zemlje nakon što su talibani zauzeli Kabul.

"Evropa može i očigledno bi trebalo da bude sposobna i voljna da učini više sama", rekla jevon der Leyen​ tokom svog godišnjeg izlaganja o zajednici pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

"Ono što nas je do sada sputavalo nisu samo nedostaci kapaciteta, već nedostatak političke volje", rekla je von der Leyen​, bivša njemački ministarica odbrane čija je zemlja među najkolebljivijim zemljama članicama EU kada je riječ o slanju trupa u borbe širom svijeta.

Ona je pozvala EU da stvori "odbrambenu uniju" i razvoj koji bi nadopunio tradicionalni pristup EU, pristup "meke sile".

Predsjednica EU predložila je poreske olakšice za podsticanje razvoja i prodaje oružja u EU, poboljšanje programa razmjene obavještajnih podataka i jačanje odbrane od cyber napada.

Prijedlog o osnivanju snaga od 5.000 članova prvi put je podnijet u maju tokom pregleda sveukupne strategije bloka. Šef spoljne politike EU Josep Borrell rekao je na sastanku da se nada da će plan biti finaliziran do novembra.

EU trenutno ima sistem borbenih trupa za raspoređivanje na nemirnim područjima, ali on nikada nije upotijrebljen.

Neke informacije korišćene u ovom izveštaju preuzete su od agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG