Linkovi

EU obećala odbrambenu podršku Moldaviji


Charles Michel
Charles Michel

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel obećao je da će pojačati pomoć Moldaviji čija je separatistička regija Pridnjestrovlje koju podržava Moskva, prijavila nekoliko incidenata koji su doveli do optužbi da Rusija traži način da destabilizuje ovu bivšu sovjetsku republiku.

Dalja eskalacija u Moldaviji izaziva zabrinutosti da ova država bude uvučena u rat u Ukrajini, izvještava AFP.

"Ove godine planiramo da značajno pojačamo našu podršku Moldaviji pružanjem dodatne vojne opreme njenim vojnim snagama", Michel je rekao na konferenciji za medija sa moldavskom predsjednicom Maiom Sandu tokom posjete glavnom gradu 4. maja. Nije iznosio više detalja.

Michel je takođe obećao podršku Moldaviji protiv kibernetičkih napada i dezinformacija dodajući da izbjegavanje eskalacije u Pridnjestrovlju ima kritičan značaj.

"Moramo da održimo stabilnost", rekao je Michel dodajući da 27 država članica ima odgovornost da pritekne Moldaviji upomoć tokom rata u njenoj susjednoj Ukrajini.

"EU je solidarna sa Moldavijom, naša evropska dužnost je da pomognemo i podržimo vašu državu", rekao je Michel.

Moldavija je zabilježola priliv stotina hiljada ukrajinskih izbjeglica od kada je Moskva započela ničim izazvanu invaziju 24. Februara. Michel je rekao da će EU pomoći Čisinau da se "nosi sa posljedicama priliva izbjeglica izazvanog ruskom agresijom na Ukrajinu".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG