Linkovi

Zapadni Balkan: Izbjeglička vrata u zemlje EU


Pješice, željezničkom prugom, kroz Makedoniju dalje na svjever, do Mađarske, pa onda dalje....

Po podacima FRONTEX-a, agencije EU za zaštitu granica, više od 43.000 izbjeglica prošle godine prešlo je preko zapadnog Balkana i ušlo u neku od zemalja Unije.

Emigranti iz afričkih i drugih zemalja u Evropu stižu brojnim i različitim kanalima i rutama. Televizijska ekipa Asociated presa slijedila je jednu grupu izbjeglica na njihovom putu zapadnim Balkanom do Mađarske. Taj kanal izbjeglice koriste već četiri godine i to je drugi po brojnosti izbjeglički put do zemalja na zapadu Evrope. Prvi i najkraći je i dalje preplovljavanje od sjeverenih obala Afrike do Italije.

U grupi koja je praćena je više od 40 osoba, odraslih i djece iz više afričkih zemalja. Do Turske su stigli prvih mjeseci ove godine. Tu su platili po 500 stotina dolara za prevoz preko Egejskog mora do Grčke, a onda pješice prema Makedoniji. Vođa te grupe, izbjeglica iz Obale Slonovače, sada grupu vodi kroz Makedoniju, uglavnom duž željezničkih pruga koje idu na sjever. Cilj je Mađarska, odakle bi izbjeglice mogle u Njemačku, Francusku ili neku drugu zapadnoevropsku zemlju. Cijeli put prelaze, naravno, bez pasoša ili viza.

"Zaista morate biti hrabri jer je na putu koji prolazimo mnogo prepreka i opasnosti. Evropa je ogromna i nije nimalo jednostavno stići, recimo do Francuske. Do željene zemlje i grada hiljadu je puteva" - govori izbjeglica porijeklom iz Obale Slonovače.

Izbjeglice iz te grupe su, pored Obale Slonovače, i iz Malija, Kameruna, Konga i Burkine Faso. Uz sve opasnosti kojima se izlažu, vjeruju da će se rizik na koji su se odlučili isplatiti kada stignu do kraja, tamo gdje se nadaju boljem životu.

„Većina nas je iz Afrike, kontinenta sa mnogo nevolja - lošom ekonomijom, lošom politikom, nikakvim mogućnosti zapošljavanja.... Diplomu možemo steći, ali se ne možemo zaposliti" - govori izbjeglica iz Demokratske Republike Kongo.

Po podacima FRONTEX-a, agencije Evropske unije za zaštitu granica, više od 43.000 izbjeglica prošle godine prešlo je preko zapadnog Balkana, dvostruko više nego 2013. Samo u prva dva mjeseca ove godine u Mađarsku je ušlo, što je i zvanično povrđeno, 22.000 izbjeglica.

"Znamo da je naš prelazak granica nezakonit. I kada ilegalno uđete u neku zemlju, osjećate se kao kriminalac. Taj osjećaj je neopisiv" - kaže još jedan od izbjeglica iz Obale Slonovače.

Putovanje noću ne znači sigurnost. Jedne noći makedonski policajci uhvatili su poveći broj izbjeglica i vratili ih u Grčku. Vraćeni će, gotovo sigurno, pokušati ponovo stići do Mađarske.

"Put je vrlo, vrlo naporan. Da sam znala sam da će biti tako teško, ne bih se odlučila. Sada samo koračam, idem dalje" - kaže izbjeglica iz Kameruna.

Uz sve druge teškoće, izbjeglice preživljavaju i roditeljske drame - brigu o dječaćiću rođenom u Grčkoj, ili razdvajanje od tromjesečne kćerkice rođe u Turskoj. Desilo se to majci, izbjeglici iz Obale Slonovače, prilikom potjere makedonske policije. Njenu bebu prihvatile su druge izbjeglice koje su uspjele domoći Srbije.

Zapadni Balkan: Izbjeglička vrata u zemlje EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG