Linkovi

Izbjeglice sa olakšanjem pristižu u Austriju i Njemačku


Austrija I Njemačka očekuju priliv na hiljade migranata koji su riskirali svoje živote kako bi stigli do Evrope. Na hiljade imigranata koje je odbila Mađarska su već stigle u Austriju, gdje im je obećan ulazak I mogućnost da zatraže azil.

Migranti su dočekani sa paketima pomoći I utočištem. Neki od njih se nadaju da će krenuti I dalje van Austrije.

Čuli smo da će Njemačka primiti sve imigrante iz Budimpešte. Nisam siguran u to, ali mi se sviđa, kaze jedan od imigranata.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je rekao

Naravno da podržavam reguliran sistem kvote, mi to zahtijevamo, jer trenutno Austrija ima isto toliko izbjeglica kao I ostalih 18 zemalja Evropske unije zajedno. To ne može tako funkcionirati još dugo, I zato su nam potrebne kvote. Ali ne možemo se koncentrirati samo na tranzitne zemlje, moramo sagledati sve zemlje koje su zahvaćene imigrantskom krizom, rekao je ministar Kurz.

Migranti koji su uspjeli napustiti željezničku stanicu u Budimpešti u petak su počeli hodati ka njemačkoj granici udaljenoj oko 480 kilometara prije nego je Mađarska poslala autobuse da ih prevezu do austrijske granice.

Jedan od migranata iz Sirije kaže da se nadaju boljoj situaciji.

Nemamo ništa, nemamo novca, umorni smo I gladni. Svi se nadamo boljem.

Abdulmalikl al Khaled, je student medicine koji je danima bio zatočen u Madjarskoj, gdje se nije osjećao dobrodošlim.

Ako ne želim završiti studije, onda ću ostati ovdje. Ali Njemačka je možda bolja ako želim završiti studije, mislim da ću otići tamo. Ovdje je bolje, ovdje vam svako pruža dobrodošlicu, kaze Abdulmalik.

Austrijski volonteri nude čaj I cigarete. Širom Evrope postoje zabrinutosti da bi priliv imigratana mogao zauvijek izmijeniti lice kontinenta.

Zaista ne znam sta je veća slika svega ovoga, ali sada je najvažnije pobrinuti se o ljudima, dati im hranu, vodu, utočište I dozvoliti im prolazak, kaze Denise Neuhauser, austrijska volonterka.

Većina izbjeglica je govorila da želi ići u Njemačku prije nego su bii zatočeni u Mađarskoj odakle su pobjegli. Francuski, njemački I italijanski lideri kažu da mora doći do obavezne I pravedne raspodjele izbjeglica unutar Evropske unije, ali do sada gotovo nijedna zemlja nije javno odobrila tu ideju. 28 članica unije planira održati hitne razgovore o izbjegličkom pitanju 14 septembra.

XS
SM
MD
LG