Linkovi

EU i dalje podijeljena oko Makedonije i Albanije


Na ministarskom sastanku se vodi oštra debata oko preporuke EK za otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas potvrdio je u utorak na marginama ključnog sastanka u Luxembourgu, da je Evropska unija i dalje podijeljena kada je u pitanju otvaranje pristupnih pregovora Makedonije i Albanije sa Unijom.

EU, rekao je grčki šef diplomatije, podijeljena je na 25 članica koje podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na ljeto 2019. godine i tri članice (Francuska, Holandija i Danska) koje se tome protive jer smatraju da "treba preokrenuti proces".

"Preokret u evropskim procesima značio bi i preokret za stabilnost i bezbjednost cijelog regiona", upozorio je Kocijas na marginama ministarskog sastanka u Luxembourgu, gdje se vodi oštra debata oko preporuke Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

"Znam da postoje neke zemlje koje se plaše populizma. Ne možete se boriti protiv populizma i pobijediti populizam tako što ćete činiti korake unazad", poručio je Kocijas.

Ministri zemalja članica Evropske unije bi trebali na sastanku Savjeta za opšte poslove u utorak da usvoje zaključke o Zapadnom Balkanu, uključujući i formalan odgovor EU na preporuku Evropske komisije da se otvore pristupni pregovori sa Makedonijom i Albanijom. Nakon toga, zaključke bi trebalo da odobre šefovi država i vlada EU na samitu 28. i 29. juna u Briselu.

I dok je Njemačka zatražila od Francuske i Holandije da omoguće da EU otvori pregovore o članstvu sa Albanijom i Makedonijom da bi pomogli stabilizaciju Zapadnog Balkana, Pariz i Hag se zalažu protiv napora EU da otvore pristupne pregovore sa ove dvije države, jer Francuska insistira na tome da blok mora da reformiše sopstvene institucije prije nego što primi nove članice.

Njemački državni ministar za Evropu Michael Roth je izrazio je nadu da će se postići kompromis među zemljama članicama.

"Njemačka vlada je spremna da podrži Albaniju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju (BJRM) na putu ka EU. Mi smo spremni da pošaljemo zeleno svjetlo i volio bih da ohrabrim naše prijatelje u Holandiji i Francuskoj da nam se pridruže", izjavio je Roth.

Holandski šef diplomatije Stef Block je uoči sastanka u utorak naglasio da želi da vidi otvaranje pristupnih pregovora kako sa Albanijom tako i Makedonijom, ali da bi se to postiglo, naveo je, treba imati konkretnih dokaza u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ima napretka u vladavini prava, međutim to nije dovoljno", upozorio je Stef Block, naglasivši da je za njegovu državu važno da Skoplje i Tirana "pokažu istrajnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Dok Albanija ima niz uslova da ispuni na putu ka EU, Makedonija je ispunila posljednji kriterijum za otvaranje procesa evropskih integracija, sporazumom kojim je riješen dugogodišnji spor oko imena sa susjednom Grčkom.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, čiji kabinet je u aprilu izdao devetu po redu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, je u ponedjeljak uveče upozorio na nesagledive posljedice po cijeli region ako EU ne odobri otvaranje pregovora sa Makedonijom.

XS
SM
MD
LG