Linkovi

EU i Britanija sve bliži "trenutku istine"


Grupna fotografija učesnika neformalnog samita EU u Salzburgu (Foto: AP/Matthias Schrader)
Grupna fotografija učesnika neformalnog samita EU u Salzburgu (Foto: AP/Matthias Schrader)

Sastanak lidera EU u oktobru biće „trenutak istine“ u pregovorima o Brexitu, poručili su čelnici Unije na kraju samita u Salzburgu.

Predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk kaže da će pregovori biti nastavljeni narednog mjeseca, a da se postizanje dogovora o izlasku Britanije iz EU očekuje do novembra.

Ipak, Tusk napominje da ima još otvorenih pitanja poput ekonomije i granice sa Irskom, dok britanska premijerka Theresa May ističe da EU nema kontraprijedlog i da je Britanija spremna čak i na scenario u kojem nema dogovora.

“Iako svi smatramo da ima pozitivnih prijedloga britanske premijerke iz Čekersa, mislimo da predloženi okvir ekonomske saradnje neće funkcionisati, jer prijeti da ugrozi jedinstveno tržište EU. Pitanje Irske ostaje naš prioritet, ali nam za to nije dovoljna samo dobra volja, već jasne i precizne garancije”, rekao je Tusk.

Britanska premijerka Theresa May bila je odlučna:

“Ako dogovor ne bude prihvatljiv za Veliku Britaniju, onda smo spremni i da ga ne postignemo. Vjerujem da ipak možemo da se dogovorimo. Ja pregovaram u interesu britanskog naroda i onoga što su izglasali na referendumu. Iako želimo da ispunimo obećanje u vezi sa Sjevernom Irskom, moramo osigurati da između Sjeverne Irske i Irske ne bude čvrste granice”.

XS
SM
MD
LG