Linkovi

EU – Grčka: Poziv na odustajanje od referenduma


EU – Grčka: Poziv na odustajanje od referenduma
EU – Grčka: Poziv na odustajanje od referenduma

Odluka grčkog premijera da nedavno postignuti sporazum o reprogramiranju duga njegove zemlje stavi na referendum, prijeti novom, još dubljom krizom, vjeruje se u Briselu, dok se sve glasnije čuju glasovi da referendum, suštinski, znači otvoreno pitanje ostanka Atine u prostoru zajedničke evropske valute.

Sasvim neočekivano, početkom ove sedmice je grčki premijer George Papandreou najavio referendum o paketu mjera izlaska iz krize njegove zemlje, odnosno sporazumu koji je, uz velike muke, dobio podršku svih evropskih lidera na nedavnom produženom briselskom samitu. Sasvim razumljivo, uslijedilo je zajedničko pismo predsjednika Evropskog vijeća, Van Ropuyja i predsjednika Evropske komisije, Barrosa, grčkom premijeru Papandreou. U tom pismu vrhu EU podsjeća da su lideri euro-zone stali iza cjelovitog paketa mjera pomoći Grčkoj, u kojem je, pored ostalog, od ukupnog duga od 350 milijardi eura, bilo otpisano 100 milijardi, što se smatra presedanom u dosadašnjim bavljenjem Evrope finansijskom krizom i deficitima nacionalnih budžeta. Ta, ali i ostale mjere kakve su dogovorene tokom briselskog samita trebale bi, poručuju evropski zvaničnici Atini, pomoći Grčkopj drža i da ne samo prebrodi krizu, već i osnažzi nastavak razvoja i zapošljavanje.

"Primili smo na znanje namjeru grčkih vlasti da održe referendum…” - navode Van Rompuy i Barroso u pismu, te odmah dodaju: “Uvjereni smo da je postignunti sporazum najbolje rješenje za Grčku" . U zajedničkom pismu se još iskazuje nada da će grčke vlasti poštovati vlastito opredjeljenje iskazano u vezi sa odnosom prema euro-zonim i međunarodnoj zajednici.

Manuel Barroso i George Papandreou
Manuel Barroso i George Papandreou

Dolazeći danas u Kan na skup G20, a nakon što su na silini dobile anti-vladine demonstracije u Grčkoj, predsjednik Evropske komisije Barroso je pozvao tu zemlju na nacionalno i političko jedinstvo, podsjećajući daće, ukoliko se ne primijene mjere kakve je euro-zona dogovorila, grčka stvarnost biti još bolnija, posebno za najranjivije socijalne slojeve sa posljedicama kakve će biti nemoguće predvidjeti.

Na taj način je Barroso jasno pozvao Atinu da odustane od avanture referendum i da, umjesto toga , radi na jedinstvu grčke nacije kako bi što prije započeo bolni, ali neophodni put prema održivom nacionalnom finansijskom planu.

U Briselu se vjeruje da je poziv na referendum inspirisan željom grčkog premijera da spasi svoju političku karijeru, koja je posljednim mjerama oštro dovedena u pitanje čak i u redovima vlastite Pasoc partije. On sam je nakon maratonskih pregovora u Briselu izjavio:

"Mislim da možemo reći da je svanuo novi dan za Grčku. Nadajmo se da taj novi dan nije samo za Grčku, već i za Evropu, da je najgore prošlo..."

Međutim, strahuje se u Briselu, priča o referendumu bi mogla sve dovesti u pitanje i nade grćkog premijera i članstvo Atine u zoni koja joj je obećala tako izdašnu finansijsku pomoć.

XS
SM
MD
LG