Linkovi

EU – Britanija: Eventualni "breksit" obostrano kolateralna šteta


Nigel Farage, lider stranke UKIP koja traži izlazak Britanije iz EU
Nigel Farage, lider stranke UKIP koja traži izlazak Britanije iz EU

Istraživački centar Pew iz Washingtona obavio je intervjue je 10 hiljada Evropljana. Odgovori ukazuju da skepticizam funkcioniranjem Evropske unije nije ograničen samo na Britaniju.

Podrška Evropskoj uniji znatno je opala širom Evrope, povećavajući strah u Brusselsu od negativnog i zaraznog efekta predstojećeg referenduma u Veliko Britaniji o njenom članstvu u Evropskoj uniji. Takozvani breksit mogao bi da se osjeti mnogo dalje od britanskih granica.

Istraživački centar Pew iz Washingtona obavio je intervjue je 10 hiljada Evropljana. Odgovori intervjuiranih ukazuju da skepticizam funkcioniranjem Evropske unije nije ograničen samo na Veliku Britaniju. Odnos Francuza je čak i nepovoljniji od odnosa Britanaca. Naime, samo 38 odsto Francuza imaju pozitivno mišljenje o Evropskoj uniji, što je upola manje nego 2004. godine. U Španiji je podrška Uniji sa 80 pala na 47 odsto.

Britanski referendum o napuštanju Evropske unije mogao bi biti povod za zahtjeve o sličnim izjašnjavanjima u drugim zemljama, članicama. O realnosti tih zahtjeva Tim Oliver sa Londonska škole za ekonomiju kaže:

"Prvo, da li će takvi zahtjevi biti upješni ne ovisi od toga što će se dešavati u Britaniji. Problematično i nepovoljno u Britaniji biće veoma snažna poruka ostatku Evropske unije. I drugo, ovisi šta će se događati u eurozoni, šta će biti sa Schengenom, ovisi o dešavanjima u Rusiji… Evropska unija se suočava sa više kriza, a Britanija je samo jedna od njih”.

Britanski razvod sa Evropskom unijom bio bi, vjerovatno, dugotrajan i obostrano gorak, smatra Tim Oliver:

"Ostatak Evropske unije promišlja kako bi sankcionirao Britaniju zbog eventualnog istupanja. Ekonomska cijena takvog koraka moraće biti plaćena. Britanija ne može da se povuče bez posljedica i troškova, a da potom ugovara i ugovori novi aranžman sa Evropskom unijiom. U suprotnom, to može da ohrabri druge zemlje članice da učine isto."

U analizama centra Pew ističe se da je najveći procenat opadanja podrške Evropskoj uniji vezan za rješavanje izbjegličke krize. Više od milion migranata stiglo je u Grčku tokom prošle godine. Nezadovoljstvo politikom Brusselsa u tom segmentu iskazalo je 94 odsto anketiranih Evropljana. Izlazak, breksit, Britanije mogao bi Evropu da dovede na ivicu, upravo zbog nesposobnosti rješavanja vrfućih pitanja dodaje Tim Oliver:

"Lideri zemalja Evropske unije nisu riješili ni jednu krizu. Pokušavali su ići dalje nadajući se da će do rješenja doći kasnije. A više kriza istovremeno i Evropska unija je u nepoznatom i veoma opasnom po njen opstanak."

Nekadašnji britanski ministar vanjskih poslova William Hague upozorava da bi izlazak Britanije mogao da izazove šire podjele:

"Ako podignemo pogled sa naših lokalnih problema ka izazovima sa kojima se suočavamo u Evropi, a i šire, mislim da nije teško zaključiti da je rizik napuštanja ogroman. Iznad svega, to bi bilo opasno dijeljenje i slabljenje Zapada i to svakako moramo da izbjegnemo."

Sa rastom nezadovoljstva funkcioniranjem Evropske unije širom Evrope, analitičari su uvjereni da bi izlazak Britanije imamo široke, nepovoljne posljedice i po samu Britaniju, i po Evropu, i po svijet.

EU – Britanija: Eventualni breksit obostrano kolateralna šteta
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG