Linkovi

Evropski sud: Kazna za Google preko 4 milijarde eura


Margrethe Vestager šefica EU za zaštitu konkurencije
Margrethe Vestager šefica EU za zaštitu konkurencije

Google je u srijedu doživio jedan od svojih najvećih neuspjeha kada ga je najviši europski sud kaznio s 4,125 milijardi eura zbog korištenja njegovog mobilnog operativnog sistema Android za osujećivanje rivala, nudeći presedan za druge regulatore da povećaju pritisak.

Jedinica američkog tehnološkog diva Alphabet osporila je raniju presudu, ali odluku je u velikoj mjeri potvrdio drugi najviši europski sud u presudi od srijede, a kazna je samo skromno smanjena s 4,34 milijarde eura.

To je rekordna kazna za kršenje antitrust zakona. Tijelo za provedbu antimonopolne politike EU-a nametnulo je ukupno 8,25 milijardi eura antimonopolnih kazni najpopularnijoj internetskoj tražilici na svijetu u tri istrage koje se protežu unatrag više od desetljeća.

Ovo je drugi sudski poraz za Google koji je prošle godine izgubio i kažnjen sa 2,42 milijarde eura, prvi od tri slučaja.

"Opći sud uvelike potvrđuje odluku Komisije da je Google nametnuo nezakonita ograničenja proizvođačima Android mobilnih uređaja i operaterima mobilnih mreža kako bi učvrstio dominantan položaj svoje tražilice", rekao je sud.

"Kako bi se bolje prikazala težina i trajanje povrede, Opći sud smatra prikladnim Googleu izreći novčanu kaznu u iznosu od 4,125 milijardi eura, pri čemu se njegovo obrazloženje u određenim aspektima razlikuje od obrazloženja Komisije", rekli su suci.

Google, koji se u pravnim slučajevima može žaliti Sudu pravde EU-a, najvišem u Evropi, izrazio je svoje razočaranje.

"Razočarani smo što Sud nije u potpunosti poništio odluku. Android je stvorio više izbora za sve, a ne manje, i podržava hiljade uspješnih tvrtki u Evropi i diljem svijeta", rekao je glasnogovornik.

POJAČANJE ANTIMONOPOLA

Presuda je poticaj za šeficu EU za zaštitu konkurencije Margrethe Vestager nakon neuspjeha u slučajevima koji uključuju druge tehnološke divove kao što su Intel i Qualcomm ove godine.

Vestager je svoju borbu protiv Big Tech učinila zaštitnim znakom svog posla, potez koji je potaknuo regulatore u Sjedinjenim Državama i drugdje da slijede njezin primjer.

Ona trenutno istražuje Googleov posao digitalnog oglašavanja, njegov Jedi Blue oglasni ugovor s Metom, Appleova pravila App Storea, Metino tržište i korištenje podataka te Amazonovu online prodaju i tržišne prakse.

Sud se složio s procjenom Komisije da proizvođač iPhonea Apple nije na istom tržištu i stoga ne može predstavljati konkurentsko ograničenje u odnosu na Android.

Podrška suda mogla bi ojačati antimonopolski nadzor EU-a u istragama Appleove poslovne prakse na tržištu streaminga muzike na kojem regulator tvrdi da firma dominira.

FairSearch, čija je tužba iz 2013. pokrenula slučaj EU, rekao je da će presuda dodatno ojačati Vestagerova značajna tehnološka pravila usmjerena na obuzdavanje američkih tehnoloških divova koja će stupiti na snagu sljedeće godine.

"Ova će pobjeda ohrabriti Komisiju u provođenju svoje nove regulative koja vlada u velikoj tehnologiji, Zakona o digitalnim tržištima", rekao je njezin odvjetnik Thomas Vinje.

Komisija je u svojoj odluci iz 2018. rekla da je Google koristio Android kako bi učvrstio svoju dominaciju u općem pretraživanju interneta putem plaćanja velikim proizvođačima i operaterima mobilnih mreža i ograničenja.

Google je rekao da je djelovao poput bezbrojnih drugih tvrtki i da takva plaćanja i ugovori pomažu održati Android besplatnim operativnim sistemom, kritizirajući odluku EU-a jer nije u skladu s ekonomskom realnošću mobilnih softverskih platformi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG