Linkovi

EP usvojio rezoluciju kojom se napredak Srbije uslovljava sankcijama Rusiji


Plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu, septembar 2022.
Plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu, septembar 2022.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o novoj strategiji EU za proširenje, u kojoj se napredak Srbije u pregovorima i pristup fondovima Evropske unije uslovljava usklađivanjem spoljne politike sa Briselom, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji.

BRISEL - "Poslanici Evropskog parlamenta smatraju da prisuptni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako ta zemlja podrži sankcije koje je EU uvela Rusiji i značajno napreduje u sprovođenju reformi", navodi se u saopštenju.

Riječ je o rezoluciji donijetoj na osnovu nacrta europoslanika Tonina Picule, za koju su glasala 502 člana Evropskog parlamenta, 75 je bilo protiv, a 61 poslanik je bio suzdržan, javlja FoNet.

Rezolucije Evropskog parlamenta, nisu obavezujuće, ali daju naznake o tome kako razmišljaju zemlje članice i u kom pravcu može ići buduća politika.

Poslanici EP su usvojili i amandman na dio rezolucije koji se odnosi na Srbiju, u kome se predlaže "preispitivanje svih bilateralnih i EU fondova koji koriste srpskim vlastima", prenosi portal European Western Balkans (EWB). Posebno su istaknuti fondovi u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, "kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije", dodaje se u tekstu rezolucije.

U saopštenju poslije sjednice EP navodi se da u postojećoj geopolitičkoj situaciji ne postoje alternative proširenju, predlaže se reforma sistema odlučivanja tako da se, umjesto konsenzusom, odlučuje dvotrećinskom većinom i konstatuje da proces pristupnih pregovora treba zaključiti do 2030.

XS
SM
MD
LG