Linkovi

EU dovodi u pitanje ulogu SAD u bliskoistočnom procesu


Visoka predstavnica EU Federica Mogherini i američki šef diplomatije Rex Tillerson, Brisel 5. decembar 2017.
Visoka predstavnica EU Federica Mogherini i američki šef diplomatije Rex Tillerson, Brisel 5. decembar 2017.

Evropska unija, njena politika rješavanja palestinskog pitanja, oštro je suprotna koraku američkog predsjednika kojim je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Uz posljedice koje na terenu ta odluka povlači, u Briselu ističu još jednu - u pitanje je sada dovedena ključna uloga Amerike u bliskoistočnom procesu.

Još dan pred Trumpovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela, visoka predstavnica EU Federica Mogherini je nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Rex Tillersonom poručila:

"EU podržava nastavak mirovnog procesa koji će voditi rješenju sa dvije države, i vjerujemo da svaka akcija koja bi te napore umanjila, mora apsolutno da bude izbjegnuta, pregovorima se mora naći rješenje statusa Jerusalima, kao budućeg glavnog grada obje države."

Zato cijela EU na odluku predsjednika Trumpa reaguje sa ozbiljnom zabrinutošću za posljedice kakve ta odluka može imati za perspektivu postizanja trajnog mira.

Demonstracije i sukobi očito daju Evropljanima razloge za zabrinutost te visoka predstavnica EU, uz ponovljeno opredjeljenje Unije da nastavi sa mirovnim procesom, poziva sve strane na uzdržavanje.

"Eskalacija napetosti i nasilja može samo da pogorša situaciju i sličnog su stava države regiona sa kojima sam u stalnom kontaktu. Moramo sve učiniti da situacija ne postane još gora, zato pozivamo na odgovornost i mudrost u reakcijama. Juče me je predsjednik Abas uvjeravao da će učiniti sve kako bi reakcije bile miroljubive", istakla je Mogherini.

Sam potez američkog predsjednika dovodi u pitanje ulogu Washingtona u mirovnom procesu, vjeruje Mogherini.

"Uvijek smo vjerovali, i dalje vjerujemo, da je ključna uloga Amerike ponovnom pokretanju mirovnih pregovora i njihovom toku. I tu jeste dio naše zabrinutosti - da ovaj potez može da umanji ulogu Amerike, potencijalnu ulogu u procesu i da stvara više konfuzije. Zato medjunarodna zajednica, zajedno sa Amerikom, mora uložiti dodatne napore kako bi se ponovo pokrenuo mirovni proces i otvorile opet perspektive za mirovno rješenje koje podrazumijeva dvije države", zaključila je visoka predstavnica EU.

O ovome će u Briselu biti više riječi u ponedjeljak, kada će sa ministrima spoljnih poslova EU razgovarati izraelski premijer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG