Linkovi

Vijesti

EU donira visoko kvalitetne respiratore BiH

Šef Delegacije EU u BiH predat će respiratore vlastima BiH

Evropska unija nabavila je visoko kvalitetne respiratore za BiH koje će ambasador Johann Sattler sutra uručiti ministru sigurnosti Fahrudini Radončiću.

Respiratori su proizvedeni u Švedskoj i namijenjeni su za intenzivnu njegu i anesteziju.

„Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa kojeg provodi UNDP BiH”, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Do sada je EU izdvojila sedam miliona eura za BiH u borbi protiv koronavirusa.

„Što uključuje nabavku respiratora, EKG aparata, rendgen i ultrazvuk aparata te znatne količine zaštitne medicinske opreme”, kaže se u saopštenju.

See all News Updates of the Day

Izvještaj OSCE-a o kažnjavanju korupcije u BiH: Zatajenje sistema dovelo do nekažnjivosti

Vanredna sjednica VSTV-a, Sarajevo, 23. maj 2019.

Ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije, odnosno onih koji su kategorizovani kao predmeti visoke i korupcije srednjeg nivoa, može se opisati kao “zatajenje krivičnopravnog sistema koje je dovelo do nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela”, jedan je od zaključaka Trećeg godišnjeg izvještaja o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti, koji je objavila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u izvještaju za 2019. godinu, poređenjem rezultata i nalaza za 2017. i 2018. sa nalazima iz 2019. godine ukazuje na ukupno pogoršanje učinka sudija i tužilaca u procesuiranju teških predmeta korupcije.

Rezultati iz 2019. godine pokazuju dramatičan pad, u cijeloj BiH, u broju optužnica u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa. U 2019. godini, tužilaštva su podigla samo jednu optužnicu u predmetu visoke korupcije. Predmeti korupcije srednjeg nivoa bilježe isti trend sa 15 podignutih optužnica za ovu kategoriju predmeta u 2019. godini”, nalazi su izvještaja OSCE-a.

Misija je ovaj pad uočila na državnom, nivou entiteta i na nivou Brčko distrikta BiH. Tužilaštvo BiH i Posebni odjel Republičkog javnog tužilaštva RS-a, nisu podigli nijednu optužnicu u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa u 2019. godini, te je u izvještaju navedeno da je rad ovih tijela u 2019. ispod svakog prihvatljivog standarda. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona također nisu podigli nijednu optužnicu u predmetima visoke korupcije, navodi OSCE.

Misija smatra da bi povećanje pristupa informacijama medijima i javnosti o aktivnostima tužilaštava, pogotovo u fazi istrage, bilo dobro mjesto da se počne rješavati ova praznina u pogledu odgovornosti. VSTV BiH [Visoko sudsko i tužilačko vijeće], tužilaštva i sudovi trebaju javnosti učiniti dostupnim smislene i detaljnije informacije o istragama, krivičnom gonjenju i suđenjima u predmetima, pogotovo u slučajevima kada postoji izražen interes javnosti”, navedeno je u izvještaju.

Stopa osuđujućih presuda u okončanim teškim predmetima korupcije općenito je pala u posljednje tri godine u sudovima u cijeloj BiH. U 2019. godini osuđeno je 11 osoba, od kojih pet po sklopljenom sporazumu o priznanju krivice, dok je osam optuženih oslobođeno krivice.

Niska stopa osuđujućih presuda u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa u BiH izaziva ozbiljnu zabrinutost, pogotovo kada se poredi sa stopom u predmetima korupcije uopšte, koja je u ovom periodu bila relativno visoka i stabilna”, stoji u izvještaju, te se dodaje da se druga skupina problema u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa odnosi na nejasnu ili nepredvidljivu primjenu zakona od sudova.

Govoreći o dužini trajanja postupka, u izvještaju je navedeno da je trend u 2019. godini također negativan. Ozbiljna kršenja uočena su u praktično svim sudovima koji se bave teškim predmetima korupcije, sa izuzetkom sudova u Brčko distriktu. Prema nalazima Misije, situacija na Kantonalnom sudu u Sarajevu je ponajviše uznemirujuća – od 13 teških predmeta u radu, samo u dva predmeta je završen glavni pretres, dok je u 11 predmeta glavni pretres još uvijek u toku ili tek treba da započne.

Odgovornost VSTV-a

Misija je, u dijelu izvještaja o VSTV-u u kome analizira nedostatak odgovornosti i upitna imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, navela primjer afere “Potkivanje”, u čijem centru se našao predsjednik ove institucije Milan Tegeltija. Ishod disciplinskog postupka je “očigledno suprotan odredbama Zakona o VSTV-u BiH koje predviđaju preduzimanje disciplinskih mjera protiv člana Vijeća, uključujući i predsjednika, a koje sežu do suspenzije i razrješenja sa dužnosti”, navodi Misija.

Prema Zakonu o VSTV-u BiH, članovi Predsjedništva VSTV-a BiH oslobođeni su od disciplinske odgovornosti, te stoga i mogućnosti privremenog udaljenja od vršenja dužnosti ili prestanka mandata. Ovo tumačenje Zakona o VSTV-u BiH tako je rezultiralo de facto nekažnjivošću predsjednika VSTV-a BiH – nosioca najviše pravosudne funkcije. Ovaj apsurdan ishod signalizira toliko krajnje pogrešno tumačenje zakona da razumno izaziva sumnju da je doneseno namjerno da bi se postigao željeni rezultat. U svakom slučaju, ova odluka predstavlja nečuven napad na sudsku odgovornost”, nalaz je Misije OSCE-a.

Kako se dalje navodi, dodjeljivanje ključnih pozicija u pravosuđu kao “nagrada”, ne na osnovu zasluga, šalje veoma snažnu poruku pojedinačnim sudijama i tužiocima koji još uvijek pokušavaju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u BiH. Izvještaj navodi kako se čini da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti od većeg uticaja nego rezultati.

Posljednjih godina Misija je uočila da VSTV BiH nije jedina pravosudna institucija koja pokazuje znakove nepoštivanja principa odgovornosti, nepristrasnosti i profesionalnosti, te da iste zabrinjavajuće tendencije ispoljavaju i Tužilaštvo i Sud BiH.

Odnos Tužilaštva BiH prema medijima i civilnom društvu pokazuje averziju prema nadzoru javnosti u radu na politički osjetljivim predmetima. Sa svoje strane, Sud BiH je također pokazao sve veći otpor prema nadzoru javnosti, posebno u pogledu tekućih reformi usmjerenih ka jačanju odgovornosti u pravosuđu uvođenjem strožih procedura podnošenja finansijskih izvještaja, navodi se u izvještaju.

Konačni indeksni rezultat za odgovor pravosuđa na korupcju u BiH u 2019. godini ostaje izuzetno loš i iznosi 18,27 od mogućih 40 bodova. Prosječni rezultati u produktivnosti su 3,72, kapacitetu 3,50 i efikasnosti 3,59, dok je pravičnost jedina od četiri dimenzije sa pozitivnim rezultatom – 7,46.

Od 15 preporuka izdatih u Izvještaju u 2018. godini, u pet preporuka Misija nije uočila nikakav napredak, za šest se može reći da je realizacija u toku, tri su djelimično realizovane, a samo jedna u potpunosti provedena.

Kod devet preporuka izdatih 2019. godine u Drugom izvještaju, Misija nije uočila nikakav napredak u odnosu na njih sedam, dok je provedba njih dvije u toku.

Ukupno gledajući, uzevši u obzir sve 24 preporuke zajedno, situacija je nezadovoljavajuća – napredak nije postignut u 12 preporuka, za osam preporuka realizacija je u toku, tri su djelimično realizovane i samo jedna u potpunosti provedena”, zaključeno je u posljednjem dijelu izvještaja u kojem je analizirano praćenje provođenja preporuka iz prethodnih izvještaja.

Nalazi do kojih je došla Misija OSCE-a u BiH bazirani su na osnovu praćenja rada pravosudnog sektora i koji se zasnivaju na analizi 302 predmeta korupcije praćena u 2019. godini. Ovaj veliki uzorak obuhvata sve teške i složene predmete korupcije koji se procesuiraju na teritoriji BiH, kao i značajan broj manjih predmeta korupcije, stoji u izvještaju.

WHO: Treći talas COVID19 u Evropi početkom 2021. ako države ne promijene pristup

Rev. Mario Carminati walks in a cemetery in Seriate, near Bergamo, Italy, Sunday, Sept. 27, 2020. As the world counts more than 1 million COVID victims, the quiet of everyday life and hum of industry has returned to Bergamo. (AP Photo/Antonio Calanni)

Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) David Nabaro izjavio je da će se u Evropi početkom 2021. dogoditi treći talas epidemije koronavirusa ako vlade ponove neuspješno sprječavanje drugog talasa.

"Nisu napravili neophodnu infrastrukturu tokom ljeta, pošto su stavili prvi talas pod kontrolu", rekao je Nabaro za jedne švajcarske novine.

"I sada imamo drugi talas. Ako ne naprave neophodnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sljedeće godine".

U Evropi su se na kratko smanjili brojevi novooboljelih, ali sada opet rastu. Njemačka i Francuska su u subotu prijavile ukupno 33 hiljade novozaraženih.

Švajcarska i Austrija dnevno prijave po nekoliko hiljada oboljelih, a Turska je prijavila rekordna 5.532 slučaja zaraze.

Nabaro je rekao da Švajcarska, koja je za razliku od Austrije i ostalih alpskih zemalja ostavila skijališta otvorenim, zbog toga može da ima ubuduće veliki broj umrlih i oboljelih.

Zvaničnik WHO je kao dobar primjer naveo Aziju gde restrikcije nisu ukidane prije vremena.

"Mora se sačekati da se broj novozaraženih smanji i ostane nizak. Reakcija Evrope nije bila kompletna", zaključuje Nabaro.

Vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca efikasna i do 90%

FILE PHOTO: A test tube labelled with the word Vaccine is seen in front of AstraZeneca logo in this illustration taken, September 9, 2020.

AstraZeneca je u ponedjeljak saopštila da bi njihova vakcina za novi koronavirus mogla biti efikasna oko 90% bez ikakvih ozbiljnih nuspojava.

Vakcina koju je razvio Univezitet Oxford s kompaijom AstraZeneca bila je 90% efikasna u prevenciji COVID-19 kada je primijenjena u pola doze nakon čega je slijedila puna doza u razmaku od najmanje mjesec dana, prema podacima iz kasnih stadija u Britaniji i Brazilu.

Drugi režim doziranja pokazao je djelotvornost od 62% kada se daje u dvije pune doze u razmaku od najmanje mjesec dana, a kombinirana analiza iz oba režima doziranja rezultirala je prosječnom efikasnošću od 70%. Svi su rezultati bili statistički značajni.

Nisu potvrđeni ozbiljni sigurnosni događaji povezani s vakcinom i dobrovoljci su je dobro podnosili u oba režima doziranja, navodi se u saopštenju.

"Djelotvornosti i sigurnost ove vakcine potvrđuju da će biti vrlo efikasna protiv COVID-19 i da će imati neposredan utjecaj na ovu hitnu situaciju u javnom zdravstvu", rekao je Pascal Soriot, glavni izvršni direktor AstraZenece.

Preliminarni rezultati ispitivanja britanskog proizvođača lijekova označavaju novi proboj u borbi protiv pandemije zbog koje je preminulo gotovo 1.4 miliona ljudi i koja je pokolebala globalnu ekonomiju.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je to "nevjerojatno uzbudljiva vijest da se oksfordska vakcina pokazala tako efikasnom u ispitivanjima."

Privremena analiza temeljila se na 131 infekciji među sudionicima koji su primili vakcinu i onima u kontrolnoj skupini kojima je data meningokokna vakcina kao placebo.

Podaci koji pokazuju raspon djelotvornosti između 60% i 90% dolaze nakon što su američki suparnici posljednjih sedmica objavili privremene podatke koji pokazuju eikasnost veću od 90%.

Američki zamjenik državnog sekretara pozvao Predsjedništvo BIH da donosi odluke o reformama u vlasti

Povod razgovora članova Predsjedništva BiH i američkih zvaničnika je obilježavanje 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Sastanku putem videolinka prisustvovali su zamjenik državnog sekretara Stephen E. Biegun, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Matthew Palmer, prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack, pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove Philip Reeker i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

State Department je saopštio da je Biegun pozvao je Predsjedništvo da u potpunosti ispuni obećanje mira donošenjem odluka o reformama u vlasti koje su neophodne kako bi se omogućio proces evroatlantske integracije za BiH.

„Napomenuo je da SAD duboko cijene svoje dugotrajno partnerstvo sa BiH, podržavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, te nastavljaju biti pouzdan partner posvećen ostvarenju zajedničkog cilja – demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH koja je na putu ka potpunoj evroatlantskoj integraciji”, navodi se u saopštenju State Departmenta.

Prema saopštenju Predsjedništva BiH, članovi Predsjedništva naglasili su ključnu ulogu SAD-a u uspostavi mira i stabilnosti u BiH, te su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a u sprovođenju bitnih reformskih procesa.

Jedna od tema sastanka je bila i ekonomija, a iz Predsjedništva o toj temi je rečeno: „Najavljeno je potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a u oblastima infrastrukturte, energetike, digitaliziciji kao i o američkim investicijama u BiH.”

Phillip Reeker je rekao da Sjedinjene Države ostaju čvrst partner u provođenju reformi i ispunjavanju uslova za napredak ka evroatlantskim integracijama, ali i da Predsjedništvo BIH treba zadržati „lidersku poziciju u budućim koracima koje treba preduzeti na putu ka EU, kao i u provođenju drugih reformi koje će omogućiti bolјi život građanima BiH”.

Članovi Predsjedništva BiH su rekli da će institucije BiH nastaviti ispunjavati uslove za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, kaže se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Sjedinjene Države, od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, obezbijedile dvije milijarde dolara pomoći za Bosnu i Hercegovinu, uključujući i iznos od preko 4 miliona američkih dolara pomoći za borbu protiv COVID-19, navodi State Department.

Ambasadori zemalja PIC-a: Dobrim upravljanjem ispuniti težnje bh. građana

Arhiv - Sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC), Sarajevo.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i odbor šefova vodećih međunarodnih organizacija čestitaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog i pod nazivom Daytonski mirovni sporazum. 

„Sporazumom je uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje”, navodi se u današnjem saopćenju Ambasadora zemalja PIC-a.

U pismu se navodi da je nakon Daytona došlo do pozitivne transformacije, jer su građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti.

„Sada je vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti. Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika”, navode članovi PIC-a.

Oni smatraju da posvećenost također treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava.

U saopštenju navode i da je međunarodna zajednica i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilja.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG