Linkovi

EU dobila zeleno svjetlo za početak trgovinskih pregovora sa SAD


Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom
Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom

Države članice Evropske unije dale su u ponedjeljak finalno odborenje za početak formalnih trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim državama nakon mjeseci odgađanja zbog opiranja Francuske.

Na kraju su EU vlade glasale jasnom većinom da odobre pregovaračaki manadat koji je predložila Evropska komisija. Francuska je glasala protiv dok se Belgija suzdržala.

EK koja koordinira trgovinsku politiku 28 država članica Evropske unije, želi da započene pregovore na dva kolosjeka, jedan da bi ukinuli tarife na industrijsku robu, a drugi da olakšaju kompanijama sa predstave proizvode koje ispunjavaju EU ili standarde SAD.

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom je u ponedjeljak izjavila da je EU spremna odmah da započne pregovore da bi ukinuli tarife i da bi sporazum mogao biti brzo zaključen,.

"Ja ću im se obratiti čim se probude u SAD...i vidjeti ima li više jasnoće o tome kada se možemo sresti i održati prve pregobore o ovome...Mi smo spremni čim oni budu", rekla je Malmstrom na konferenciji za medije u Briselu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG