Linkovi

EU osudila izjave crnogorskog ministra o genocidu u Srebrenici


Montenegro-- Minister of Justice Vladimir Leposavic Podgorica, 18 December 2020
Montenegro-- Minister of Justice Vladimir Leposavic Podgorica, 18 December 2020

Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, poručili su zvanični EU.

"EU je unija vrijednosti. Poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam, protivriječi najfundamentalnije od tih vrijednosti", poručila je Ana Pisonero portparolka, Evropske komisije (EK) nadležna za zemlje proširenja.

Ova reakcija Pisonero slijedi nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimir Leposavić, 26. marta u crnogorskoj Skupštini naveo da će priznati genocid u Srebrenici "kad se činjenice nedvosmisleno utvrde".

Ministar Leposavić je odgovarajući na poslaničko pitanje da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid rekao da ne može da prizna ili ne prizna događaj "o kojem nema saznanje".

Portparolka EK, Ana Pisonero je podsjetila da je prošle godine obilježena 25 godišnjica genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije. Ona je poručila da je krajnje vrijeme da svi politički lideri u regionu prednjače u odavanju počasti žrtava i promociji pomirenja.

"Očekuje se da će svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštovati i promovisati vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde u EU. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom", podvukla je Pisonero.

Inače, osim EU, zabrinutost zbog izjava crnogorskog ministra Leposavića je iznijela i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG