Linkovi

Evropska komisija predložila uvođenje digitalnih potvrda za slobodno putovanje


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (u sredini) na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/John Thys, Pool)
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (u sredini) na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/John Thys, Pool)

Evropska komisija predložila je u srijedu izdavanje potvrda koje bi stanovnicima zemalja članica Evropske unije omogućile da se do ljeta slobodno kreću širom EU, dok god su vakcinisani, negativni na COVID 19 ili su se oporavili od te bolesti.

Lideri EU bi taj plan trebalo da razmotre na samitu naredne nedjelje.

"Svi želimo da počne turistička sezona. Ne možemo da priuštimo da izgubimo još jednu sezonu. Turizam i takođe kultura i drugi sektori koji zavise od turizma trpe užasnu štetu. Govorimo o desetinama miliona radnih mjesta", rekla je za češke medije potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova.

U Evropskoj uniji se nedjeljama razgovara o potvrdama o vakcinaciji, a to pitanje je izazvalo podjele među članicama. Turistička industrija i južne evropske zemlje čije ekonomije zavise od turizma, kao što su Grčka i Španija, traže brže uvođenje programa koji bi doprinio da se ukinu karantini i obavezno testiranje turista.

Međutim, nekoliko članica EU, među kojima je i Francuska, tvrde da bi uvođenje takvih propusnica bilo preuranjeno i diskriminatorno, s obzirom na to da velika većina stanovnika EU još nema pristup vakcinama.

Da bi se obezbijedilo učešće svih članica, komisija je predložila da se uruče slobodne "Digitalne zelene potvrde" stanovnicima EU koji mogu da dokažu da su se vakcinisali protiv COVID 19, ali i onima koji su negativni na testu ili mogu da dokažu da su se oporavili od virusa.

"Vakcinacija neće biti preduslov za putovanje. Svi građani Evropske unije imaju pravo na slobodno kretanje u EU, bez obzira na to da li su vakcinisani. Digitalna zelena potvrda olakšava ispunjavanje tog prava, takođe i kroz testiranje i potvrdu o oporavku", saopštila je EK.

Prema podacima evropskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, manje od 5 odsto stanovnika EU je u potpunosti vakcinisano u svjetlu kašnjenja u isporuci i proizvodnji vakcine. Evropska komisija saopštila je da je i dalje uvjerena da može da postigne cilj da se do kraja ljeta vakciniše 70 odsto odraslih u EU.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će putne potvrde "podstaći turizam i ekonomije koje zavise od tog sektora". Evropska avio-industrija pozvala je vlade EU da osiguraju da propusnice mogu da se koriste na vrijeme za vrhunac turističke sezone.

Komisija je predložila da se sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA) automatski priznaju, ali je članicama ponudila opciju da uključe ostale vakcine kao što su ruski Sputnjik ili kineski Sinovak, koje još nisu odobrene za EU tržište.

Evropska komisija garantovala je "visok nivo zaštite podataka" i navela da će potvrde biti izdate u digitalnom formatu.

Zvaničnici EU se takođe nadaju da će potvrde o vakcinaciji ubijediti članice koje su uvele ograničenja na putovanje da bi usporile širenje koronavirusa, da ukinu te mjere.

Komisija je poručila da će potvrde biti ukinute kada Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasi kraj pandemije COVID 19. Predloženi plan, ako ga odobre lideri EU, mora biti usvojen i u Evropskom parlamentu da bi stupio na snagu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG