Linkovi

EK: Građanima Zapadnog Balkana će biti izdavane digitalne potvrde


Bosnia and Herzegovina -- A certificate that one Bosnian citizen received first COVID vaccine in neighboring Serbia, March 3, 2021.
Bosnia and Herzegovina -- A certificate that one Bosnian citizen received first COVID vaccine in neighboring Serbia, March 3, 2021.

Evropska unija (EU) planira da od juna počne sa primjenom digitalnih potvrda, a otvorena je mogućnost da i građani trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan budu snabdijevani sa ovim dokumentom prilikom putovanja.

Portparol Evropske komisije (EK) Cristian Wigand (Vigand) je međutim naglasio da su i dalje zabranjena neesencijalna putovanja građana trećih zemlaja u EU.

"Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zelenu digitalnu potvrdu tako što će je zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostvljaući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procijene dokaz i izdaju digitalnu potvrdu", izjavio je portparol EK, Cristian Wigand.

Inače, digitalne potvrde koju uvodi EU će sadržati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitijela.

Međutim, u Evropskoj komisiji tvrde da će uskoro postojati i opcija kojom će građanima trećih zemlja moći da se priznaju potvrde o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađivanja sistema izdavanja ovih dokumenata sa evropskim zahtjevima.

"Time će se praktično potvrde trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalne zelene potvrde koje izdaje EU", naveo je Cristian Wigand iz Evropske komisije.

Briselski portparol je objasnio takođe da će se s ciljem izbjegavanja restrikcija putovanja, unutar EU izdavaiti digitalne potvrde koji se odnose na vakcine priznate od strane Evropske agncije za lijekove, a da je na zemljama članicama da individualno odluče da li će prihvatiti i vakcine drugih proizvođača.

Inače, Grčka je saopštila da će priznati potvrde o vakcinisanju svim vakcinama, uključujući i kinesku i rusku, iako one nisu odobrene na nivou Evropske unije.

XS
SM
MD
LG