Linkovi

EU postigla dogovor o budžetu i paketu za oporavak od virusa


An environmental activist walks inside a hot air balloon before launching it during a demonstration outside of an EU summit in Brussels.
An environmental activist walks inside a hot air balloon before launching it during a demonstration outside of an EU summit in Brussels.

Lideri Evropske unije (EU) su u četvrtak, 10. decembra postigli sporazum o sedmogodišnjem budžetu i paketu za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, nakon što su prevazišli razlike poslije prigovora Poljske i Mađarske, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel.

"Sada možemo da počnemo sa primjenom i da obnovimo naše ekonomije. Naš veliki paket za oporavak podstaći će našu zelenu i digitalnu tranziciju", naveo je Mišel na Twitteru prvog dana samita EU u Briselu.

Detalji postignutog sporazuma za sada nisu poznati.

Budžet za period od 2021. do 2027. godine i paket za oporavak, ukupne vrijednosti oko 1.820 milijardi eura, smatraju se ključnim za mnoge evropske zemlje čije su ekonomije teško pogođene pandemijom.

Poljska i Mađarska složile su se sa sporazumom u julu, ali su kasnije stavile veto jer su se protivile uspostavljanju mehanizma za uskraćivanje sredstava članicama Unije čije vlade urušavaju demokratske standarde.

Uoči dvodnevnog samita koji je počeo danas, diplomate i zvaničnici EU su najavili usvajanje deklaracije kojom bi bilo precizirano da mehanizam, povezan sa stanjem vladavine prava, neće biti korišten ni protiv jedne zemlje bez presude Evropskog suda pravde. Taj proces bi mogao da traje godinu dana.

Da lideri EU nisu usvojili budžet do kraja godine, blok 27 zemalja bi nastavio da troši novac sa ograničenim resursima, svakog mjeseca najviše dvanaestinu budžeta iz prethodne finansijske godine.

Mnogi projekti za Poljsku i Mađarsku, prenosi AP, koje EU već formalno istražuje zbog potencijalnih kršenja vladavine zakona, bili bi zaustavljeni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG