Linkovi

Velika Britanija i Evropska unija postigle trgovinski sporazum


Britanija i EU postigle dogovor
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Britanija i EU postigli dogovor

Velika Britanija i Evropska unija zaključile su u trgovinski sporazum o Bregzitu – sedam dana prije britanskog formalnog istupanja iz jednog od najvećih svjetskih trgovinskih blokova.

Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, izjavila je da se radi o, kako se izrazila, dobrom sporazumu.

Bio je to dug i vijugav put. Ali imamo dobar sporazum. Pošten je i uravnotežen. Prava i odgovorna stvar za obje strane”, rekla je fon der Lajen.

Boris Džonson, britanski premijer, objavio je svoju fotografiju iz Dauning Strita – sjedišta Vlade uz poruku: “Sporazum je postignut”.

U obraćanju medijima Džonson je poručio da će postignuti dogovor ojačati veze sa Evropskom unijom.

"Mislim da imamo osnovu za novo dugoročno prijateljstvo i partnerstvo koje će stabilizovati naše odnose", rekao je Džonson obraćajući se nakon postignut trgovinskog sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Reakcije zvaničnika

Jedinstven i nepokolebljiv stav Evrope se isplatio”, bila je reakcija francuskog predsjednika Emanuela Makrona na vijesti o dogovoru dvije sttrane.

"Sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom ključan je za očuvanje naših građana, ribara i proizvođača. Potrudićemo se da se to bude tako. Evropa napreduje i može se krenuti budućnosti ujedinjena, snažna i suverena”, napisao je Makron na društvenoj mreži Tviter.

Belgijski premijer Aleksandar De Kro rekao je da trgovinski sporazum nudi mogućnost održavanja jakih odnosa sa Velikom Britanijom i, kako je ocijenio, kompanijama iz Evropske unije pruža ključne garancije za lojalnu konkurenciju.

"Na kraju, samo mi je jedno važno: obezbjeđivanje najbolje moguće zaštite belgijskih ekonomskih interesa. Moramo zaštititi belgijske kompanije od nelojalne britanske konkurencije", Ovim sporazumom - intenzivne rasprave vođene u posljednje četiri godine možemo ostaviit iza sebe. Sada možemo graditi novi - snažni odnos Ujedinjenim Kraljevstvom, koje je uvijek bilo istorijski partner za našu zemlju. Sada je vrijeme da se okrenemo budućnosti“, rekao je De Kro.

O pregovorima i ustupcima

Ujedinjeno kraljevstvo je formalno napustilo EU 31. januara, ali od tada teče tranzicioni period u kojem je trebalo definisati uslove za buduće trgovinske odnose.

Boris Džonson je 2016. tvrdio da nije zainteresovan da prihvati pravila jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije, pošto su se građani izjasnili na referendumu da žele da napuste EU.

Sa druge strane, EU nije željela da pravi ustupke Britaniji, da ne bi ohrabrila i druge članice da je napuste.

Rezultat su bili mučni višemjesečni pregovori u kojima je postojao rizik da se dogovor ne postigne.

Međutim, i sa sporazumom, roba će vjerovatno biti skuplja i biće više pravila i ograničenja za trgovinu. Očekuje se da se promijene i propisi u oblasti bezbjednosti hrane i certifikovanja robe za izvoz.

Britanska Kancelarija za budžet saopštila je da se očekuje pad ekonomije za oko 4 odsto.

Britanski uvoz iz EU je za 107 milijardi dolara veći nego izvoz.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG