Linkovi

EU – BiH: Francuzi, za sada, protiv davanja bezviznog režima


EU – BiH: Francuzi, za sada, protiv davanja bezviznog režima
EU – BiH: Francuzi, za sada, protiv davanja bezviznog režima

Danas se stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije nisu saglasili da se već za oktobarski skup ministara unutrašniih poslova EU pipremi odluka o ukidanju viza za BiH. Međutim, gotovo sigurno će odluka o bezviznom režimu biti donijeta početkom novembra.

Scenario sličan onome kakav se zbio prošle sedmice na Radnoj grupi za Zapadni Balkan, desio se i danas - nisu sve zemlje, članice Evropske unije, odnosno njihovi stalni predstavnici bili spremni usaglasiti se oko odluke za ukidanje viza BiH i Albaniji koju bi dali na potpis svojim ministrima već na oktobarskom zasjedanju Vijeća ministara EU.

Čini se da razloge za to ne treba tražiti na bosanskohercegovačkoj, a niti na albanskoj strani. Još uvijek uvrijeđeni porukama kakve su, povodom uništavanja romskih kampova po Francuskoj, iz Brisela odlazile put Pariza, Francuzi na protekla dva satanka potežu sve moguće i nemoguće razloge za protiv …. od kratkoće vremena za analizu materijala kakkav im je predočila Evropska komisija, do pitanja koja nemaju nikakve veze sa ukidanjem viza, poput načina finansiranja političkih partija?!

Izazvalo je to brojna negodovanja među onima od Evropljana koji žele ispuniti obećanje dato Sarajevu i Tirani da će, kada u potpunosti ispune preduvjete što je sada slučaj, dobiti bezvizni režim, u procesu koji je, više je puta u Briselu naglašeno, čisto i samo tehnički. Sada se sve to dovodi u pitanje, upozorili su jutros i iz Evropske stabilizacijske inicijative, tvrdeći da francusko odbijanje otvara nova, opasna pitanja, gdje ni anti-muslimasko raspoloženje francuskih vlasti nije isključeno kao opcija.

Ipak, sudeći po izvorima bliskim današnjem skupu, gdje su Francuzi ostali usamljeni, postignut je načelan dogovor da se odluka, umjesto za oktobarski, pripremi za skup ministara unutrašnjih poslova EU naredni mjesec, tačnije za 8. novembar. To bi, prema jednostavnoj računici, otvorilo evropske granice do kraja tog mjeseca ili početkom decembra.

XS
SM
MD
LG