Linkovi

Bezvizni režima za BiH i Albaniju: Poslanici Evropskog parlamenta glasali ZA


Bezvizni režima za BiH i Albaniju: Poslanici Evropskog parlamenta glasali ZA
Bezvizni režima za BiH i Albaniju: Poslanici Evropskog parlamenta glasali ZA

Danas Evropski parlament izglasao podršku ukidanju viza za BiH i Albanju. Preostaje još odluka evropskih ministara unutrašnjih poslova, koja se očekuje početkom novembra, kako bi se zaključio proces odobravanja bezviznog režima za te dvije zemlje i da njihovi građani bez viza mogli putovati prostorom Schengena.

Autorica izvještaja o ukidanju viza za BiH i Albaniju, Tanja Fajon pred početak glasanja je apelirala:

"Pred nama je veoma važno glasanje. Ljubazno vas molim za snažnu podršku odobravanju bezviznog režima za BiH i Abaniju, države koje su to i zaslužile."

Gotovo uz jednak omjer glasova za i protiv kao iI prošle godine , kada je parlament dao zeleno svjetlo Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji da se priključe bezviznom režimu, i danas su glasali parlamentarci, pokazujući, ogromnom većinom glasova, ozbiljnost namjere da se region što bliže i što prije poveže sa evropskom maticom.

Nakon glasanja velika prijateljica Bosnwe i Hercegovine Tanja Fajon je istakla:

"Mislim da smo ovu odluku donijeli za obične ljude, ne za političku ili poslovnu elitu...Što se tiče kriminalaca, potencijalnih kriminalaca ili onih koji imaju puno para, svi oni lako mogu izaći iz zemlje i putovati svijetom, tako da je naša današnja odluka usmjerne prije svega, mobilnosti mladih ljudi i studenata..."

Naredni korak su ministri unutrašnjih poslova zemalja, članica Evropske unije koji bi odluku o ukidanju viza trebali donijeti na skupu zakazanom za početak novemra. Iako je među predstavnicima nekih zemalja, prije svega među Francuzima, a potom i Holanđanima i Dancima, bilo rezervi kada je u pitanju sigurnost, prije svegan njihovih građana nakon otvoranja granica sa BiH i Albanijom, vjeruje se da će današnja odluka Parlamenta, uz raniju preporuku Evropske komisije, ubijediti ministre unutrašnjih poslova da se i oni trebaju saglasiti čime bi pale vizne granice za grđane te dvije zemljke. Inače, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, ostaje još neriješeno pitanje putovanja stanovnika Kosova. Iz parlamentarnih klupa danas je upućen poziv Evropskoj komliiji i Vijeću da što prije sa Prištinom započnu dijalog o tome.

XS
SM
MD
LG