Linkovi

EU – BiH: O bezviznom režimu još jednom


EU – BiH: O bezviznom režimu još jednom
EU – BiH: O bezviznom režimu još jednom

Sutra stalni predstavnici država, članica Evropske unije odlučuju da li će dati političku saglasnost da se na narednom okupljanju ministara unutrašnjih poslova EU, početkom novembra, potpiše odluka da se otvore granice Shengena za BiH i Albaniju.

I pored činjenice da je BiH, zajedno sa Albanijom, ispunila sve tehničke preduvjete za dobivanje bezviznog režima, do danas niko u sjedištu evropskih institucija nije bio spreman garantirati da će do ukidanja viza i doći do, kako je planirano, kraja ove godine. Razlog tome je što se još uvijek o davanju na potpis odluke o ukidanju viza ministrima unutrašnjih poslova, nisu izjasnili stalni predstavnici evropskih članica. Taj bi se skup trebao održati sutra, uz ranije izrečene rezerve Francuske u vezi sa sigurnosnim garancijama Evropljanima u slučaju talasa imigracije i kriminala iz balkanskog pravca.

Tako su na pripremnim sastancima , gdje su, uz predstavnike radne grupe za Zapadni Balkan i grupe za vize Evropskog vijeća, učestovali i predstavnici Evropske komisije, francuski predstavnici iznosili brojne sumnje na sadržaj izvještaja Komisije i istinitost tvrdnje kako su dvije države u potpunosti ispunile sve što se od njih tražilo u procesu kojim su slijeđene upute Mape puta za oslobađanje od viza. Međutim, na sve upite Komisija je imala dokumentovane odgovore te je, uz podršku belgijskog predsjedništva EU, oštrica francuske kritike ublažena. Ta kritika je na posljednjelm sastanku početkom ove sedmice, poprimila opštu formu zahtjeva da sve države koje šu nedavno dobile bezvizni režim - Srbija, Crna Gora i Makedonija - kao i one koje će ga uskoro steći - BiH i Albanija - moraju nastaviti sa oštrom borbom protiv kriminala i korupcije, jačajući vladavinu prava i dokazujući evropskim partnerima da, sa te strane, ne očekuju nikakvu prijetnju njihovoj sigurnosti.

Visoki, odnosno specijalni predstavnik Valentin Inzko kaže da su određene bojazni zemalja, članica Evropske unije razumljive i izražava optimizam u pogledu konačnog rješenja:

Valentin Inzko
Valentin Inzko

“Što se tiče Francuske, ja to ne bih komentarisao, ali moram da kažem da sam imao dva, tri sastanka sa poslanicima Evropskog parlamenta iz Francuske i svi su mi pričali kako su zabrinuti zbog krađa u njihovim gradovima… kadu se kola, upadaju lopovi u stanove i tako dalje…. Mnogo tih lopova je sa Balkana, nisu svi oni Bosanci… možda čak i nema Bosanaca… Ali mnogo tih lopova je sa Balkana, znači da oni već imaju vize, oni već slobodno putuju… Za političare to je teška situacija, to objasniti običnom narodu…. biračima, da… zašto onda ljudi sa Balkana trebaju da imaju bezvizni režim. To je teško. Međutim, uprkos tome mislim da će boći do vizne liberalizacije…ja sam dosta siguran.”

Uz činjenicu da iza preporuke za ukidanje viza stoje dvije evropske institucije – Evropska komisija i Evropski parlament - cijeli proces ima tehničku podršku predstavnika evropskih članica. Očekuje se sada i politička, koja bi trebala uslijediti na sutrašnjem sastanku. U slučauju povoljnog ishoda, prvih dana narednog mjeseca bi uslijedila i formalna odluka da se pitanje bezviznog režima za BiH i Albaniju stavi na potpis ministrima unutrašnih poslova, koji će zasjedati u Briselu 8. i 9. novembra. Praktično, tek nakon sutrašnjeg sastanka će biti lakše i uvjerljivije reći da li će vize za građane te dvije zemlje biti ukinute do kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG