Linkovi

EU – BiH: Pripremljena odluka o bezviznom režimu


EU – BiH: Pripremljena odluka o bezviznom režimu
EU – BiH: Pripremljena odluka o bezviznom režimu

Stalni predstavnici evropskih članica u Briselu, na nivou ambasadora, su danas definitivno utvrdili konačni tekst odluke o ukidanju viza za BiH i Albaniju, odluke koja će se u ponedjeljak, kao prva tačka dnevnog reda, naći pred ministrima unutrašnjih poslova EU. U dokumentu koji će, nadati se, ministri tada iI potpisati, naći će se, pored ostalog, i svojevrsna sigurnosna klauzula - dajući bezvizni režim, Vijeće ministara će tražiti od Evropske komisije oštar monitoring ne samo bosanskohercegovačkog pridržavanja klauzula bezviznog režima, već će to biti slučaj sa svim zapadnobalkanskim državama koje su nedavno dobile otvorena vrata Evropske unije… Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom, koja tek treba da dobije tu povlasticu.

Mehanizam kontrole, koji je danas predstavljen ambasadorima, dolazi kao rezultat ne samo nedavnog zvona na uzbunu iz Njemačke i Belgije , gdje su se pojavile stotine lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, niti je tek strah od slične rijeke imigranata kakva bi Uniju mogla zapljusnuti iz BiH i Albanije. Riječ je, tvrde izvori Vijeća ministara, o mehanizmu koji bi trebao biti brana otvanju vrata za imigrante koji bi sa šireg područja, od Afrike do dalekog Istoka, mogli, preko Balkana, nesmetano ulaziti na evropski prostor.

Stalna komunikacija na relaciji evropske članice-Brisel- BiH i cijeli Zapadni Balkan je takođe iznimno važan dio ukupnog aranžmana, ukazuje se nakon dasašnjeg sastanka, sa fokusom na pitanje azilanata, o čemu će minstri , ali i Evropski parlament, redovno, šetomjesečno, dobijati

Izvještaje. U Evropskoj komisiji vjeruju da su učinili sve kako bi umanjili eventualne negativne efekte otvaranja granica prema BiH i ostatku regiona. Kada je riječ o pozitivnim efektima, oni su nesumnjivo važni.

Evropska komesarka za unutrašnje polove Cecilia Malmstrom ističe:

"Ovo jeste dio integracijskog procesa kakav imamo sa Zapadnim Balkanom. Evropska komisija i ostala evropska tijela ovim pokazuju da , ukoliko oni učine što se od njih traži, mi ispunjavamo data obećanja."

Sam datum otvaranja granica za bosanskohercegovačke građane sa biomerijskim pasošima ovisi od trenutka objavljivanja odluke o bezviznom režimu u službenom listu EU i neophodnih 20 dana za njenu primjenu. Izvori Vijeća ministara EU kažu kako je realno očekivati da se bezvizni režim primjeni od sredine narednog mjeseca, od 15. ili 19. decembra.

XS
SM
MD
LG