Linkovi

EU – BiH: Nešto novo “kuha” se u Briselu


EU – BiH: Nešto novo “kuha” se u Briselu
EU – BiH: Nešto novo “kuha” se u Briselu

Od dolaska baronese Catherine Ashton na čelo evropske diplomatije i tokom procesa uspostave evropskog diplomatskog servisa, govori se i o novom evropskom pristupu BiH. Nakon dužeg vremena i bavljenja globalim pitanjima, ali i učvršćenjem pozicije prve evropske ministarke vanjskih poslova, gospođa Ashton je danas potvrdila- za par sedmica će biti objavljeni novi koraci prema BiH.

Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je danas, obraćajući se Vanjsko-političkom komitetu Evropskog parlamenta naglasila kako je budućnost BiH predmet konsultacija sa američkom stranom i kako u skoro vrijeme treba očekivati nove mjere iz sjedišta EU:

"Bosna i Hercegovina nam je veoma, veoma važna. O tome sam razgovarala sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton prije desetak dana, nakon njene posjete Zapadnom Balkanu. Dijelimo mišljenje da je sada važan trenutak da budemo osposobljeni da se krećemo korak naprijed u našoj strategiji prema BiH, da budemo u stanju da pomognemo i podržimo pro-evropske snage. U Bosni i Hercegovini je 39 posto nezaposlenih, cijela generacija mladih ljudi kojima treba posao, treba budućnost. Zato mislim da nova vlast mora na tu tačku da fokusira svoju pažnju, da sačini široku strategiju prema našem zajedničkom cilju. Mi smo tijesno uključeni, imamo nekih ideja koje se još razmatraju prije nego što budu objavljene. Ali, u svakom slučaju, moramo biti veoma jasni u koracima kakve ćemo poduzeti tokom nekoliko narednih sedmica."

Naslućuje se, dakle, koordinirana akcija Brisela i Washingtona u pravcu stabilizacije BiH i podrške njenom osposobljavanju za izazovan proces reformi i evropskih integracija. Jedna od tačaka novog pristupa je već sada jasna - buduće snažno mjesto šefa misije EU za koje se užurbano traži najbolji kandidat. Izvori bliski uredu gospođe Ashton ukazuju da nikoga ne treba iznenaditi ako se na to mjesto izabere neko novo-staro lice, poput , recimo, bivšeg visokog predstanika u BiH, slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka.

XS
SM
MD
LG