Linkovi

EU – BiH: Preporuka više za bezvizni režim


Tanja Fajon
Tanja Fajon

Danas je BiH dobila još jednu važnu podršku na putu do bezviznog režima - na Komitetu za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta danas je izglasana preporuka Vijeću ministara EU da odobri ukidanje viza za BiH. Parlamentarci ovo smatraju dvostrukom porukom: stanovnicima BiH da su dobrodošli u bezvizni režim, a evropskim ministrima da Parlament stoji iza odluke da se otvore granice za bosanskohercegovačke državljane.

Kako su ranije i obećali evropski parlamentarci da će pokrenuti proces davanja saglasnosti čim Evropska komisija potvrdi ispunjenje svih traženih preduvjeta za bezvizni režim, tako su danas na Komitetu za unutrašnje poslove glatko izglasali preporuku da se konačno BiH i Albanija sa crne, presele na bijelu šengensku listu...

Izvjestiteljka za bezvizni režim Evropskog parlamenta Tanja Fajon je, govoreći tim povodom za Glas Amerike, pored ostalog istakla:

“Ja sam jako zadovoljna da su danas moje kolege u Komitetu dali podršku izvještaju za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju. Mislim da smo danas osaslali jasnu i pozitivnu poruku građanima BiH… i Albanije, naravno… da je Evropska unija… da smo mi spremni za viznu liberalizaciju. Ja se nadam da će sada, nakon našeg glasanje, i zemlje članice EU slijedeći tjedan dati istu preporuku…. Ja sam vrlo zadovoljna da smo uspeli, podrška je bila odlična, moje kolege su glasale….. Dakle, mi smo spremni, a Bosna i Hercegovina i Albanija su ispunili sve tehničke uslove i sada nema ni jednog razloga da se gubi dodatno vrijeme.”

Na konstataciju dopisnika Glasa Amerike da dobra volja i odluka Evropskog parlamenta da se BiH i Albaniji odobri bezvizni režim nije odlučujuća za odluku Vijeća ministara EU poslanica Fajon je rekla:

“Naša odluka je jak, pozitivan signal iz Evropskog parlamenta. Ja ne očekujem da će zemlje članice blokirati proces. Naravno, možda ima nekih malih dilemma, ali sada na kraju, kada je proces ispunjen… kada su ispunjeni svi tehnički uslovi, a to je priznala i Evropska komisija, zemlje članice nemaju ni jednog razloga da blokiraju ovaj process. Ja ne očekujem blokade i nadam se da će zemlje članice glasati najkasnije jedanaestog mjeseca”

Nakon glasanja zadovoljstvo je iskazala i švedska parlamentarka, nama poznatog prezimena, Maria Corazza Bildt, koja je nedavno bila meta brojih kritika zbog, kako kaže, realnog pristupa procesu ukidanja viza:

“Ono što sam ja htjela je stvarno oslobađanje od viza za građane BiH, a ne da samo slušamo dosta lijepih riječi ovdje, u Parlamentu. A taj proces moramo završiti zajedno sa Vijećem ministara. U svakom slučaju, veoma je važno da ista pravila važe za sve države, da se traži isti kvalitet, bez diskriminacije, da se provodi ista procedura za pet zapadnobalkanskih država, bazirano na nalazima Evropske komisije . Toplo se nadam da će ljudi u BiH prije kraja ove godine, u vrijeme Božića biti u stanju da slobodno putuju Evropom.”

A sutra , opet u Briselu, stalni predstavnici zemalja, članica EU raspravljaće o tome da li i kada staviti na dnevni red skupa ministara unutrašnjih poslova odluku o ukidanju viza. U najgorem slučaju, vjeruje se, ministri će odluku o bezviznom režimu potpisati početkom novembra, što ostavlja dovoljno prostora da odluka stupi na snagu prije kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG