Linkovi

EU – BiH: Bezvizni režim sa zemljama Schengena može biti odobren


Konačno saglasnost Evropske komisije
Konačno saglasnost Evropske komisije

Danas je Evropske komisija objavila da BiH i Albaniji može biti odobren bezvizni režim sa zemljama Schengena, što bi, uz ispunjenje preostalih nedovršenih poslova u dvije zemlje, te potom zeleno svjetlo Evropskog parlamenta i Vijeća ministara, trebalo stupiti na snagu ove jeseni.

Komesarka za unutrašnje poslove Evropske komisije Cecilia Malmstrom je tim povodom istakla:

"Sretna sam što imam priliku da objavim kako je danas Komisija usvojila prijedlog za bezviznim režimom za građane BiH i Albanije, što će omogućiti stanovnicima tih država da sa biometrijskim pasošima putuju bez viza prostorom Schengena. Sada je na Evropskom parlamentu i Vijeću ministara da donesu odluku prijedlogu naše komisije I ja se nadam da će stanovnici BiH i Albanije u skoro vrijeme uživati u prednostima bezviznog režima."

Cecilia Malmstrom
Cecilia Malmstrom

Gospođa Malmstrom nije propustila da upozori:

“Za BiH je ostalo još par stvari da ispuni, nekoliko preostalih zakona, kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da osigura da su krivični zakoni isti na različitim nivoima. Komisija će biti tamo da nadgleda i pomogne vlastima da ispune preostalo, a nakon ljeta ćemo izvještaj o tome poslati članicama Evropske unije i u Evropski parlament kako bi, nadamo se, još ove jeseni bila donijeta pozitivna odluka. Ovo je dio integracijskog procesa kakav imamo sa Zapadnim Balkanom, a Komisija je ovim danas pokazala da ako učinite šta od vas tražimo, tada i mi ispunjavamo naša obećanja. Progers je bio značajan i želim da se zahvalim stanovnicima BiH za učinjeni napor."

Sada je manje važno da li će otvorene evropske granice doći krajem oktobra ili početkom novebra, ili, kako neko predviđa, tokom decemra ove godine. Važnije je da je priča o ukidanju viza ušla u svoju završnicu i da za Bosance i Hercegovce više nema prepreka osvajanju jedne od osnovnih ljudskih sloboda - slobode kretanja.

XS
SM
MD
LG