Linkovi

EU – BiH: Peter Sorensen prvi specijalni predstavnik


EU – BiH: Peter Sorensen prvi specijalni predstavnik
EU – BiH: Peter Sorensen prvi specijalni predstavnik

U Briselu danas i zvanično objavljeno - Danac Peter Sorensen je prvi evropski specijalni predstavnik u BiH.

Tim povodom visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Catherine Ashton je istakla kako gospodin Sorensen posjeduje potrebno iskustvo i da je uvjerena da nema boljeg kandidata za tu zahtjevnu i izazovnu misiju. Uz to gospođa Ashton, kako je rekla, vjeruje da je sadašnji trenutak posebno važan za BiH i treba ga iskoristiti. Uz nedavno otkazani referendum u Republici Srpskoj i pokazanu, odnosno dokazanu želju EU da pomogne Bosni i Hercegovini, uz imenovanje specijalnog predstavnika trebalo bi da poluči rezultat.

Peter Sorensen
Peter Sorensen

Vrijedni diplomatski radnik još i za bivšeg visokog predstavnika EU Javiera Solane, Peter Sorensen je prokrstario cijelim Zapadnim Balkanom i teško da mu nešto od balkanskih aktulenih prilika može biti strano. Da i sam bosanskohercegovačku misiju smatra posebnim izazovom, govori i činjenica da bez mnogo razmišljanja napušta tek započetu misiju evropskog predstavnika u Makedoniji.

Skloniji kritikama, kažu da je gospodin Sorensen u Skopju već postao poznat po upornom klimanju glavom u znak odobravanja na sve što dolazi iz pravca vlasti, što bi mu u misiji u BiH, uz različita tumačenja toga ko i gdje predstavlja vlast, moglo donijeti višestruke problema

Danski diplomata i na terenu i bosanskohercegovačkim političkim liderima morao likom i djelom dokazati ozbiljnost evropske namjere da BiH uspješno podrži na putu evropskihj integracija. Moraće, jednostavno rečeno, pokazati autoritet osobe koja zna ta hoće i kako to provesti.

XS
SM
MD
LG