Linkovi

EU – BiH: Podržana transformacija vojne misije u BiH


Pripadnici policijske misije EU u BiH
Pripadnici policijske misije EU u BiH

Ministri zemalja članica Evropske unije iz domena odbrane i vanjskih poslova danas su u Luxemburgu na zajedničkom skupu podržali transformaciju vojne misije u BiH, naglasivši kako je, pored još uvijek potrebnih evropskih vojnika na terenu, važno razvijati i ne-izvršnu funkciju evropskog prisustva.

Španska ministrica odbrane, predsjedavajuća Vijećem ministara EU Carmen Chacon je, između ostalog, rekla:

"Razmatrali smo operaciju Althea i pozdravili početak tranzicije u ne-izvršsne operacije, aktivnosti koje su, kao što znate, od EU tražile bosanskohercegovačke vlasti, a odnose se na savjetodavne funkcije i trening oružanih snaga BiH."

Ministri su uvjereni da vojna misija na terenu još uvijek ima bitnu ulogu u okviru ukupnih evropskih napora uloženih u stabilizaciju zemlje. Njena nova komponenta, savjetodavna i trenerska će pomoći, vjeruju ministri, da domaće snage što uspješnije preuzmu odgovornost za budućnost zemlje.

Konačno, plan španskog predsjedništva je, sklon, naravno, izmjenama ukoliko to prilike budu dozvoljavale, da se evropski vojnici iz BiH povuku mjesec dana nakon izbora.

Evropljani su početkom godine odlučili, i pored činjenice da političke prilike u zemlji nisu zrele za punu tranziciju sigurnosnog prisustva, da ipak pripreme teren za novi evropski angažman , prikladniji planiranom partnerskom odnosu Briseela i Sarajeva. Sa te strane im je važna i policijska misija u BiH, koja je danas podržana u novom fokusu - borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Uz ovo, ministri su podsjetili da su još uvijek aktuelni njihovi nedavno usvojeni zaključci o BiH. Unija snažno podržava Dayton, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, stoji u potpunosti iza visokog/specijalnog predstavnika, te traži od svih strana da njegove odluke izvršavaju, umjesto dovođenja u pitanje autoriteta međunarodnog/evropskog predstavnika.

XS
SM
MD
LG