Linkovi

Štefan Fule: Ujedinite se… ostalo je dječija igra


Štefan Fule: Ujedinite se… ostalo je dječija igra

Nakon što je Evropska komisija objavila godišnji izvještaj o napretku država Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama, u kojem je ocijenjeno da je BiH zabilježila najskromniji rezultat, dopisnik Glasa Amerike iz Brisela Elvir Bucalo je razgovarao sa komesarom Evropske unije za proširenje Štefanom Fuleom, ne o nalazima izvještaja, već o tome što gospodin Fule misli o premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, o novoj ulozi bivšeg slovenačkog predsjednika Milana Kučana, i njega samog, gospodina Fulea osobno, u rješavanju bosanskohercegovačkih problema problema...

VOA: Gospodine Fule, Vi nas dobro poznajete, dijelili smo dobar dio zajedničke istorije i vrlo dobro znate da unutar zemlje imamo različite probleme i prepreke. Govoreći o tome, pitao bih Vas kako vidite ulogu gospodina Dodika?

FULE: "Imali smo dobar razgovor kada sam posljednji put bio u Sarajevu i dogovorili smo da ćemo razgovor nastaviti naredni put, ne samo u Sarajevu, već i u Banja Luci. Vrlo sam se trudio pokazati i njemu i njegovim kolegama iz RS šta u svemu tome imaju on , njegov narod, cijela BiH, kakvo je mišljenje EU o odnosu RS prema BiH kao državi, nastojao ukazati da snažna država ne znači slab entitet, i obratno. I imam osjećaj da dijalogom, otvaranjem karata, pokazivanjem koristi kakvu može imati stanovništvo RS, kakvu će korist imati onda kada evropski proces zaista otpočne, da će tada biti u stanju da se kreće naprijed."

VOA: Posljednjih se dana u igri pojavljuje novo ime…. Milan Kučan , bivši slovenački predsjednik, koji bi trebao biti neka vrsta medijatora, pomoći da sve strane u BiH nađu zajednički jezik. Da li u njegovoj ulozi ima udjela zvaničnog Brisela?

Štefan Fule, komesar EU za proširenje
Štefan Fule, komesar EU za proširenje

FULE: "Dva su procesa u pitanju koja su došla do izražaja, posebno od kako je Lisabonski sporazum supio na snagu. Ti procesi su međuzavisni i tijesno koordinirani. Jedan je pristup Evropske komisije , koja korist instrumente Unije. Drugi je sama visoka predstavnica EU Catherine Ashton koja koristi instrumente zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Tu saradnju smo započeli gotovo istovremeno, čim smo preuzeli svoje poslove. Čak i prije ljetnje pauze smo zajednički državama članicama Evropske unije predočili neke od ideja kako osnažiti prisutnost EU u BiH. Odlučni smo da koristimo oba instrumenta koja su nam na raspolaganju, da ih koordiniramo, kako bi smo pomogli i političarima BiH, ali i svima ostalima, posebno u regionu, što bi mogli biti od pomoći u traženju izlaza iz trenutne situacije.”

VOA: Govoreći o saradnji, kako vidite ulogu ostatka regiona u podršci BiH? Prije svega mislim na Srbiju i Hrvatsku.

FULE: "Čini mi se da je posebno rukovodstvo Srbije u posljednje vrijeme veoma od koristi, da se veoma jasno iskazuje kada je riječ o odnosima sa BiH. Bilo je mnogo kalkulacija kakva bi mogla biti pozicija Beograda i odnos prema izvjesnim izjavama kakve dolaze iz Banja Luke, ali mislim da jasna pozicija predsjednika Tadića i njegove vlade mnogo pomaže, jer radi u korist stabilnosti regiona. Moram reći da sa velikoim interesovanjem posmatram aktuelni proces regionalizacije i vidim da podrška rješavanju bosanskohercegovačkog pitanja raste, bar što se tiče Hrvatske i ostalih susjeda."

VOA: Kada bi ste bili "kralj za jedan dan" i imali u ruklama svu moć u BiH, šta bi ste uradili prvo nakon jutarnje kafe…. šta bi bio Vaš prvi potez?

FULE: "Osjećam se neprijatno u toj situaciji. Zam da mnogo toga ovisi od različitih stvari…. Ureda visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira, Brisela i svega ostalog, ali posljednja stvar koju bih želio učiniti je osnaživati utisak da političari izvana treba da kažu političarima u BiH šta treba da čine. Moja poruka odmah nakon izbora i moja poruka danas su savršeno jasne - molim vas, ujedinite se na pro-evropskoj agendi, a jednom kada to postignete….. ostalo je dječija igra."

XS
SM
MD
LG