Linkovi

Evropska komisija: Sve je do BiH


EU želi BiH, ali ne kava je sada
EU želi BiH, ali ne kava je sada

Dugoočekivani izvještaj Evropske komisije o progresu država Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama, kada je u pitanju BiH, nije donio ništa neočekivano - uz pobrajanje zaostataka, poruka put BiH danas iz Brisela glasi: što prije usvojite zakone i formirajte vlast da bi se mogli steći uvjeti za aplikaciju za evropsko članstvo.

A kada je riječ o pobrajanju neučinjenog, tu stoji - neusvojeni zakoni, neispoštovana odluka Evropskog suda za ljudska prava, neformirana državna vlada, gotovo zaustavljene reforme.

Evropski komesar za prošenje Štefan Fule je, primjera radi, istakao:

“U BiH politička i institucionalna blokada se nastavlja. To je spriječcilo rad na neophodnim reformama, kako bi se zemlja približila EU. Još čekamo da prošlogodišnji izbori rezultiraju formiranjem nove vlade. Od maja ove godine imamo prema BiH veoma čvrstu politiku. Nije riječ samo o našem ojačanom prisustvu, strukturnom dijalogu, već i o jasnom pobrajanju uvjeta za zemlju kako bi mogla da podnese zahtjev za članstvo u EU.”

Članica Evropskog parlamenta, izvjestiteljka grupe socijal-demokrata za BiH Emine Bozkurt je naglasila:

"Moj prvi utisak o izvještaju je da su vrata za BiH otvorena, da se proces nastavlja i vjerovatno najvažnija poruka za BiH je da je progres neophodan, da vlada mora biti formirana, ustav reformiran… i što prije BiH to učini, biće bolje. Trenutno, izvještaj, naravno, nije previše optimističan ali ključna je poruka: vrata su otvorena, sve je do BiH...”

Inače, svi su na Zapadnom Balkanu, naravno izuzimajući BiH, načinili korak naprijed. Srbija je dobila zeleno svjetlo za kandidatski status, a datum pregovora će odrediti napredak u dijalogu sa Kosovom. Za Crnu Goru se preporučuje Evropskom vijeću za što prije započnu pregovori o prijemu, a sa Kosovom o stukturnom dijalogu i vizama. Za Makedoniju su preporučeni pregovori čim riješi pitanje imena.

XS
SM
MD
LG