Linkovi

Evropska dilema: Kako razlikovati istinske izbjeglice od ekonomskih migranata?


Evropa se suočava sa zadatkom procesiranja na stotine hiljada izbjegličkih prijava, i identificiranja onih kojima je zaista potreban azil. Naš novinar Henry Ridgwell, koji se nalazi na granici između Hrvatske i Srbije, javlja da postoje navodi da neki migranti imaju krivotvorene sirijske pasoše, što stvara napetosti sa državljanima Sirije.

Ovo je odgovor istočne Evrope na imigrantsku krizu: autobusima ih prevesti do granice, i problem prebaciti na susjednu zemlju. Srbijanske vlasti su tako imigrante prevezle do granice sa Hrvatskom, gdje su ih pustili da pješke pređu granicu. Duž staze kroz kukuruzna polja, naš novinar je razgovarao sa tri Sirijca kojima je tek 20-tak godina. Molili su da ih ne identificiramo, i izrazili su ljutnju prema drugim imigrantima.

Isuviše mnogo ljudi ovdje ima sirijske lične karte i pasoše, a nisu Sirijci. Oni su iz Pakistana, Afganistana, Iraka, Libana i drugih zemalja. Zaista sam šokiran jer je to sada naš problem, kaže jedan od azilanata iz Sirije.

Irački imigrant Sadek Abu Jaffir kaže da bi on i njegova obitelj trebali imati pravo na azil, jer bježe od terorističke grupe Islamska država, u Iraku poznata kao Daesh.

Svi Evropljani bi to morali znati. Daesh nije samo iz Sirije, već i iz Iraka, i oni mrze svakoga, kaže Sadek.

Mohamad, azilant iz Afganistana, izražava odbojnost jer se fokus stavlja samo na Siriju.

Za njih proces je vrlo lak, ali nije i za afganistanske izbjeglice. Sve je usmjereno ka Sirijcima, a ne Afganistancima, kaže Mohamad.

Kako znati ko je istinski izbjeglica koji bježi od sukoba i progona, a ko takozvani ekonomski migrant, koji bježi od siromaštva ili traži bolji život? Mađarska, koja na svojoj južnoj granici gradi ogradu kako bi spriječila ulazak imigranata, zahtjeva da Evropa razlikuje te 2 kategorije.

Treba se formirati zajednička evropska grupa koja će biti sposobna da zaustavi ilegalnu imigraciju i uspostavi protokol prema kojem ćemo moći razlikovati istinske izbjeglice kojima je zaista potrebno sklonište od onih koji su samo ekonomski migranti, rekao je Zoltan Kovacs, glasnogovornik mađarske vlade.

Evropski lideri sutra održavaju hitan susret vezan za krizu. Mnogi kažu da će dio rješenja biti identificiranje istinskih izbjeglica, iako stručnjaci za imigraciju kažu da njih često nije lako razlikovati.

XS
SM
MD
LG