Linkovi

Priče o kampovima za teroriste u BiH su zloupotreba u političke svrhe


Bh. političari razgovarali o terorizmu sa delegacijom EU
Bh. političari razgovarali o terorizmu sa delegacijom EU

S vremena na vrijeme može se čuti priča o postojanju kampova za obuku terorista u Bosni i Hercegovini (BiH), a što ministar sigurnosti Dragan Mektić smatra zloupotrebom u političke svrhe.

Delegacija Evropske unije (EU) koja je danas u Sarajevu razgovarala sa bosanskohercegovačkim (bh.) dužnosnicima nije zabrinuta takvim pričama.

BiH da prati EU

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač je kazao danas da u Federaciji BiH postoji na desetine mjesta za edukaciju i vrbovanje, a što je dovoljno da se mogu nazvati centrima za obuku terorista. Naveo je da ne raspolaže informacijama da se na tim mjestima rukuje oružjem, ali da takvo pitanje treba uputiti i drugim policijskim agencijama.

Nakon sastanka bh. dužnosnika sa delegacijom Evropske unije (EU), ministar Mektić je ponovio da u BiH ne postoje kampovi za uvježbavanje terorista, te da se radi o zloupotrebama za dnevno političke ciljeve. Posebno ga zabrinjava što takve informacije dolaze iz „bezbjednosnih krugova”.

U slučaju da se raspolaže takvim saznanjima, Mektić sugeriše da ih je potrebno prvo podijeliti sa tužilaštvima, a ne sa medijima.

Na Lukačeve izjave reagovao je i njegov imenjak iz Federalne uprave policije (FUP). Dragan Lukač, direktor FUP-a, kazao da bi ministar policije RS trebao reći gdje su ti kampovi, pod čijom su kontrolom i slično. Dodao je da FUP nema takvih saznanja.

Koordinator za borbu protiv terorizma EU Gilles De Kerchove kazao je nakon sastanka sa bh. dužnosnicima da delegacija EU nije u posjeti BiH zato što je zabrinuta pričama o kampovima.

„U posljednjim godinama svi su se intenzivirali kako bi osmislili, pronašli najbolji odgovor u smislu prevencije, otkrivanja, boljeg upravljanja granicama, spriječavanja finansiranja terorizma, spriječavanja trgovine naoružanjem. I mi u Evropskoj uniji radimo na istim ovim pitanjima i želimo samo da Bosna i Hercegovina nas prati u korak sa ovim aktivnostima. Ni na koji način ne sugeriramo da ima nešto novo, neka nova okolnost koja se pojavila u skorije vrijeme”, kazao je on.

Bez odlazaka u Siriju

De Kercehove je kazao da je od izuzetne važnosti da policijske agencije iz BiH razmijenjuju informacije u vezi terorizma sa EU.

„To je vrlo važno da se dostavljaju podaci za one koji se na neki način povezuju sa terorizmom da ne prelaze slobodno granice, da budu predmet odgovarajućih istraga”, kazao je on.

Podsjetio je da se oko 120 građana BiH nalazi pri teroristčkim organizacijama u Siriji i Iraku, kao i da postoji mogućnost njihovog povratka. Naveo da je potrebno unaprijeđivati politike za borbu protiv radikalizacije, kao i raditi na prevenciji.

„Vrlo je važna i sama prevencija da uopšte dođe do radikalizacije”, kazao je De Kercehove

Pozdravio je napredak BiH u borbi protiv terorizma. Do sada, sa sirijskog ratišta se vratilo u BiH oko 45 muškaraca, a oko polovina je procesuirana i osuđena na zatvorske kazne zbog borbe na strani Islamske države.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ponovio je oprijedijeljenje BiH u borbi protiv terorizma, navodeći da je potrebno dodatni posao uraditi da FATF (organizacija protiv pranja novca i finansiranja terorizma) skine BiH sa sive liste.

Zvizdić je ponovio da u protekloj godini nisu zabilježeni odlasci iz BiH na sirijsko ratište.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG