Linkovi

Etnički tisak u New Yorku - svojevrsna 'škola za strance' ali i javni forum


Etnički tisak u New Yorku - svojevrsna 'škola za strance' ali i javni forum
Etnički tisak u New Yorku - svojevrsna 'škola za strance' ali i javni forum

Novinarka Amy Goodman kaže da mediji poput ovih – neovisni i etnički – mogu biti značajan čimbenik mira i stabilnosti u pluralističkim zajednicama poput New Yorka.

U New York Cityju izlazi 350 tjednih listova te čak 26 dnevnika na raznim stranim jezicima. Sve se te publikacije bave lokalnom tematikom, dok ove na stranim jezicima informiraju newyorške etničke zajednice. No, etnički listovi i obrazuju a služe i kao svojevrsni zastupnici interesa nacionalne grupe koja se u Americi možda još uvijek smatra stranom.

Juana Ponce de Leon, direktorica organizacije koja okuplja newyorške neovisne i etničke listove, kaže da su etničke publikacije posrednici između jedne nacionalne zajednice te šireg, američkog društva: "Etničke zajednice često ne znaju kakvi im sve resursi stoje na raspolaganju. Na primjer, nije dovoljno reći – 'nemamo dovoljno prevoditelja jer ih nije osigurao lokalni ured za obrazovanje'. Zato onda imate vlastite novine koje vam objasne da na prevoditelje imate pravo, da ih možete zatražiti od gradskih vlasti. A ako vaše dijete ne razumije nastavu na engleskom, možete ga premjestiti u drugu školu."

Helen Zelon radi za neovisni magazin City Limits i piše o školstvu. Ona kaže da etnički listovi strancima objašnjavaju kako Amerika funkcionira. Kako upisati dijete u školu? Kako iznajmiti stan? Kako se traži posao? "To ujedno znači da pišete i o rasnim pitanjima, o klasi, o novcu i politici. O moći i privilegijama. Ja konkretno pišem o položaju djece, što za društvo nažalost nije velik problem, ali postane problem kada se nešto loše dogodi djeci. Onda se o tome svi raspišu, ali ubrzo pažnje ode negdje drugdje. MI istražujemo takve slučajeve" - kaže Helen Zelon.

Sharon Toemer piše za Internet publikaciju BrownandBlackNews.com. Članak za koji je nedavno dobila godišnju nagradu udruge neovisnih i etničkih medija bavio se ovom temom. Na dječjem igralištu u dijelu grada gdje mahom žive crnci postavljena je penjalica. No, ona je ubrzo neke od roditelja podsjetila na zatvorske rešetke – i gradskim je vlastima upućen zahtjev da penjalicu uklone jer – kako je rečeno – mladim Amerikancima afričkog podrijetla ona šalje 'pogrešnu poruku'.

Ovaj problem pokazuje koliko su neovisne i etničke publikacije važne - kaže Sharon Toemer: "Veliki mediji ovu priču vjerojatno ne bi niti otkrili, a da je i otkriju, sigurno bi je ignorirali. No, kada smo mi o ovome pisali, digla se velika buka. Za manje od mjesec dana penjalica koja je podsjećala na zatvor zamijenjena je onom koja podsjeća na svemirski brod."

Peter McDermott piše za newyorški irski dnevnik 'Irish Echo'. On je dobio nagradu za urednički komentar koji je objavljen u jeku kontroverze oko islamskog centra na Manhattanu koji se treba graditi u blizini Nulte točke, na kojoj su do 11. rujna 2001. stajali neboderi blizanci.

Peter McDermott je usporedio takvo anti-islamsko raspoloženje s anti-irskim osjećajima koji su u New Yorku i Americi uopće bili rašireni u 19. stoljeću. Na Manhattanu je tada naime čak došlo i do napada na lokalnu irsku zajednicu, jer je željela sagraditi katoličku crkvu upravo u dijelu grada gdje se sada želi podići islamski centar s džamijom – kaže Peter McDermott: "Nema velike razlike između mržnje prema katolicima i drugim manjinama u 19. stoljeću i današnjih negativnih osjećaja prema muslimanima. Mnogi će danas reći – to je ogromna razlika. Međutim, ja je ne vidim. Riječ je i istom fenomenu, rasizmu odnosno šovinizmu."

Novinarka Amy Goodman kaže da mediji poput ovih – neovisni i etnički – mogu biti značajan čimbenik mira i stabilnosti u pluralističkim zajednicama poput New Yorka. Oni su i svojevrsna škola za strance a i važan forum za iznošenje mišljenja.

XS
SM
MD
LG